You are currently viewing Marija Trifunović: Da li zaista naočale sa plavim filterom štite od ekrana telefona ili kompjutera?

Marija Trifunović: Da li zaista naočale sa plavim filterom štite od ekrana telefona ili kompjutera?

Živimo u doba kada skoro i da ne postoji osoba koja u svom vlasništvu nema telefon, kompjuter ili tablet.

dr. Marija Trifunović

Dr Marija Trifunović, rođena je 91. godine u Valjevu. Od malena je iskazala interesovanje ne samo prema klasičnoj medicini, nego i prema alternativnoJ medicini i sportu. Nakon gimnazije koju završava u Budvi, seli se u Beograd i tamo završava Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu nakon koje upisuje i volontersku specijalizaciju za oftalmologa na Klinici za očne bolesti. Do diplome specijaliste je dijeli specijalistički ispit. Cilj joj je da komplementira klasičnu medicinu sa alternativnom medicinom, te se unazad 7 godina uspješno bavi nutricionizmom a u zadnje dvije i po godine uspješno pomaže učenicima da poprave vidnu oštrinu putem vježbi za relaksaciju očnih mišića, za sada digitalnim putem, a kroz koju godinu i u radu uživo.

Uvod: Digitalno doba nam je donijelo toliko toga lijepog, da sa voljenom osobom možemo da pričamo i da je gledamo u sekundi, da možemo pronaći ljude koje nismo vidjeli po 10 i više godina, da lako pretražimo ono što nas interesuje, dok, sa druge strane nam je donijelo to da se lako zanesemo i provodimo previše vremena na mrežama i gledamo stvari koje nam se nameću, kako treba da izgledamo, kako da se oblačimo, pa sve više i više viralnih klipova koji nam nameću pogrešne stavove, a mi samo gledamo i ne trepćemo. Benefiti ali i negativni utjecaji je tema o kojoj piše Dr Trifunović. Mnogo zanimljivih tema možete pronaći na njenim profilima „zdravo_oko“, te ukoliko je zapratite sigurni smo da ćete pronaći teme koje vas interesuju, te rješavaju nedoumice i probleme. Refleks treptanja je potpuno utihnuo, a želim i da vas podsetim da pomoću treptanja podmazujemo tj. vlažimo prednji segment oka, štitimo oko od eventualnih povreda ili stranih tela, treptanje pomaže u oksigenaciji naših očiju, samim tim ukljanjamo i manje čestice iz vazduha učestalim treptanjem.

Kako se to primeti? 

Roditelji kod dece primećuju da dok gledaju crtani ne trepću, također kolege sa posla primete drugog kolegu da ne trepće dok radi na kompjuteru, to su sve sitnice koje se primete, ali ne radimo na tome da to popravimo. Za mene je prvi korak zaštite kada smo izloženi višečasovnom radu ispred ekrana, telefona i tableta svesno treptanje. Savetujem svima da barem na svakih 10 minuta trepnu svesno 10 puta, polako, bez preterane žurbe, treniramo svoje kapke da se vrate na prvobitni režim. Osim treptanja pri višečasovnom radu potrebna je odlična hidratacija, do dva pa i više litara dnevno tečnosti tokom dana u koje se ubraja voda, biljni čaj ili kisela voda, smatram da konzumaciju gaziranih pića treba da svedemo na minimum.  Veštačke suze bez konzervansa nam umnogome mogu pomoći da smanjimo umor prilikom preteranog gledanja u ekrane.  Podsećam da suze sa konzervansom možemo kapati do 6 puta dnevno tokom dana i to je maksimum ukapavanja, dok suze bez konzervansa možemo ukapavati i na svakih sat vremena.

Sada dolazimo i do simptoma koje preteran rad ispred ekrana dovodi, a to mogu da budu:

 • Suvo oko,
 • Crveno oko,
 • Suzno oko,
 • Duple slike,
 • Glavobolje,
 • Bol u slepoočnom predelu,
 • Bol u vratu,
 • Bolovi u kičmi,
 • Peckanje očiju,
 • Osećaj stranog tela u očima,
 • Umorno oko.

Ove tegobe mogu da dovedu do sindroma kompjuterskog vida koji nije bezazlen, ali ako vodite računa o svojim očima, nove tegobe možemo da preveniramo, a stare da zalečimo ili umanjimo. Osim treptanja, dobre hidratacije i suza, u pomoć nam pristižu i vežbe za relaksaciju očnih mišića, te svima savetujem pravilo 20:20 koje glasi: Na svakih 20 minuta rada na blizinu, 20 sekundi pogledajte u daljinu kroz prozor. Ukoliko nekome prija da to radi na svakih 10 minuta i to je potpuno u redu. Poslednjih godina na tržištu su se pojavile i naočare sa plavim filterom koje navedene tegobe mogu na umanje ili da ih potpuno uklone.

O čemu se tu zapravo radi, da li su skupe i gde ih možemo pronaći?

Blue cut naočare su naočare sa zaštitnim slojem koje obezbedjuju zaštitu od UV zraka, lako se čiste, održavaju, brzo odmagljuju, a višeslojne zaštite garantuju i kvalitet. Moj je savet da ih kupujete u optici i cena se kreće od 20 evra pa naviše u zavisnosti od brenda koji se nudi. Blue cut stakla bi trebalo da sadrže više slojeva (ako želite kvalitetnije): sloj protiv grebanja, sloj koji smanjuje refleksiju, sloj koji odbija kapljice vode i prašinu, stopostotnu zaštitu od UV zračenja i plavi filter. Dizajn je takav da fiiltriraju štetnu plavu svetlost pre nego što ona uđe u naše oči, zato se zovu i naočare sa plavim filterom. Potpuno su bezbedne za korišćenje, međutim ako osetite bilo kakvu nelagodu prvih dana dok ih nosite, dozvolite sebi da se naviknete na njih. Ako se ta nelagoda nastavi, odmorite nedelju dana i dajte sebi šansu da se opet na njih naviknete.  Ako posle toga vremena i dalje postoji nelagoda prilikom njihovog nošenja, onda jednostavno niste kandidat za nošenje takvih naočara i to ne treba da vas obeshrabruje, to je potpuno u redu. Držite se gore napisanih saveta i verujem da nećete imati problema.

Leave a Reply