You are currently viewing Rozaceja – jeste li znali da napada oko?

Rozaceja – jeste li znali da napada oko?

Uzrok rozaceje još uvijek je nepoznat, ali u njenom nastanku veliku ulogu imaju nasljeđe i okolišni uvjeti. Danas se sve više govori o poremećaju krvnih žila kao uzroku. 

Očna rozacea, upala oka i / ili kapka, javlja se zajedno s rozacejom kože. Hronično upalno stanje, rozaceja prvenstveno zahvata lice, obraze, čelo i područje prsa. Kada rozaceja utječe na oči i / ili kapke, to stanje je poznato kao očna rozaceja.

Simptomi očne rozaceje

Očna rozaceja se prvenstveno javlja zajedno s rozacejom kože, pojavljujući se prije, nakon ili u isto vrijeme kao i kožna rozaceja, ali očna rozaceja može se razviti i samostalno. Simptomi okularne rozaceje uključuju svrbež, suhoću, peckanje, crvene ili natečene kapke, crvenilo oka (eritem), vidljive krvne žile na beonjačama, osjetljivost na svetlost, zamagljen vid, i osjećaj stranog tijela u oku. Ljudi sa rozacejom kože često ne shvataju da imaju i okularnu rozaceju, jer očni simptomi nisu uvijek tako ozbiljni kao simptomi kože.

Ko ima veći rizik od očne rozaceje?

Osobe svijetle puti, porodične anamneze rozaceje ili koji su skloni crvenilu imaju veći rizik od razvoja rozaceje. Među onima koji razviju okularnu rozaceju, najviše je žena u dobi između 30 i 60 godina ili u menopauzi.

Kada posjetiti doktora

Osobe koje osjećaju bilo kakvu nelagodu ili simptome rozaceje oko očiju ili kapaka trebaju odmah posjetiti oftalmologa. Pacijenti kojima je dijagnostifikovana kožna rozaceja trebaju povremeno posjetiti oftalmologa kako bi isključili mogućnost okularne rozaceje. Ako se okularna rozaceja ne liječi, može dovesti do daljnjih medicinskih komplikacija poput blefaritisa ili hronične suhoće očiju, koje mogu trajno oštetiti rožnicu i dovesti do gubitka vida.

Dijagnoza i liječenje

Oftalmolog dijagnostifikuje okularnu rozaceju jednostavnim pregledom, pregledom historije bolesti i ispitivanjem pacijentovih očiju i kapaka. Kako se još ne zna tačan uzrok okularne rozaceje, ne postoji lijek. Međutim, simptomi se mogu kontrolisati oralnim antibiotikom i redovnim čišćenjem kapaka otopinom. Ponekad oftalmolozi preporučuju i umjetne suze.

Oftalmolozi također preporučuju pacijentima s okularnom rozacejom da izvrše nekoliko prilagodbi načina života, jer se pokazalo da određene aktivnosti pogoršavaju ovaj problem. Aktivnosti koje mogu pogoršati okularnu rozaceju uključuju konzumiranje začinjene hrane i pića, konzumiranje alkohola, fizički i emocionalni stres, previše sunčeve svjetlosti, uzimanje lijekova koji šire krvne žile poput lijekova za krvni pritisak i izlaganje kože ekstremnoj hladnoći ili visokim temperaturama.          

Leave a Reply