You are currently viewing Nina Žiga: Keratokonus predstavlja hronični, obostrani, neupalni poremećaj koji se karakteriše progresivnim ustrmljenjem stanjivanjem i ožiljavanjem rožnice

Nina Žiga: Keratokonus predstavlja hronični, obostrani, neupalni poremećaj koji se karakteriše progresivnim ustrmljenjem stanjivanjem i ožiljavanjem rožnice

U ovom trenutku ne postoji mogućnost izlječenja rožnične bolesti koja se zove keratokonus. Međutim, postoje procedure rehabilitacije vida i vrlo značajno usporenja ili zaustavljanja dalje progresije vida (corneal crosslinking).

Dr. Nina Žiga, specijalista oftalmologije i optometrije Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost u Sarajevu. Doktorica Nina Žiga je diplomirala na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 2014. godine.  Doktorica Nina Žiga je kao volonter bila aktivna u periodu od 2004-2008. u Crvenom krstu te 2014. u udruženju „Autizam u BiH“.  Godine 2014.  je jedan kraći period radila kao stručni medicinski saradnik za Nobel Ilac, Predstavništvo u BiH.  Nakon toga počinje raditi u domu zdravlja kao porodični ljekar, dežurni ljekar u službi Hitne medicinske pomoći.  2015. godine završava ultrazvučnu školu „Ultrazvučna dijagnostika abdomena“, a nakon toga i „Ultrazvučnu školu u pedijatrijskoj populaciji“. Od 2016 godine dio je tima Klinike Svjetlost. Specijalistički ispit iz oftalmologije položila je 2020 godine.

Šta je keratokonus?

Keratokonus predstavlja hronični, obostrani, neupalni poremećaj koji se karakteriše progresivnim ustrmljenjem (izbočenjem prema naprijed), stanjivanjem i ožiljavanjem rožnice.

Da li se keratokonus smatra rijetkim oboljenjem rožnice?

Ne! Nedavne studije su pokazale incidencu od 13.3 slučajeva na 100.000 ljudi i procijenile prevalencu u generalnoj populaciji od 256 slučajeva na 100.000. Ove vrijednosti su 5 do 10 puta više u odnosu na prethodno prijavljivane vrijednosti u populacijskim studijama, što izdvaja keratokonus iz grupe rijetkih bolesti.

Kada obično nastaju prvi simptomi?

Prvi simptomi se obično javljaju u kasnim tinejdžerskim danima ili ranim dvadesetim godinama (mada se mogu javiti ranije ili kasnije)

Koji su to prvi simptomi?

Najraniji znaci i simptomi keratokonusa su obično mutniji vid, često mijenjanje dioptrije, značajnija cilindrična dioptrija i njena brza promjena, često trljanje očiju, lošiji noćni vid.

Koji je uzrok keratokonusa?

Iako se tačan uzrok još uvijek ne zna, smatra se da u njegovom nastajanju značajnu ulogu igraju kao što su: genetski faktori, često i pretjerano trljanje očiju, alergije, oksidativni stres, pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama sunca, historijom slabo fitanih kontaktnih leća te hroničnom iritacijom očiju, kao i hormonske promjene u pubertetu i trudnoći.

Kako se tačno dijagnosticira?

Najbolje je napraviti puni oftalmološki pregled u zdravstvenoj ustanovi koja posjeduje instrumente i aparate koji daju detaljnju sliku topografije Vaše rožnice (što možete naći u našoj klinici).
Da li postoji mogućnost izlječenja keratokonusa?

U ovom trenutku ne postoji mogućnost izlječenja rožnične bolesti koja se zove keratokonus. Međutim, postoje procedure rehabilitacije vida i vrlo značajno usporenja ili zaustavljanja dalje progresije vida (corneal crosslinking).

SPECIJALNA BOLNICA ZA OFTALMOLOGIJU SVJETLOST U SARAJEVU
Dr. Mustafe Pintola 23, Ilidža

+387 33 762 772
info@svjetlost-sarajevo.ba | 

SPECIJALNA BOLNICA ZA OFTALMOLOGIJU SVJETLOST U SARAJEVU – PODRUŽNICA 1
Bolnička 8 A Sarajevo – Centar

+387 33 821 919
klinika@svjetlost-sarajevo.ba | 

Leave a Reply