You are currently viewing Amir Topić: Očni vid je kako znamo vrlo važan dio naše svakodnevnice

Amir Topić: Očni vid je kako znamo vrlo važan dio naše svakodnevnice

Optikom sam se počeo baviti još kao vrlo mlad.

Vaše oči su jedinstvene i zaslužuju posebnu pažnju. Optičari ne samo da vam pomažu da odaberete odgovarajuće naočale ili leće, već i pružaju profesionalne savjete o njezi očiju, prevenciji problema s vidom i korištenju računalnih naočala kako bi zaštitili oči od digitalnog umora. U nastavku je intervju sa Amirom Topićem.

Intervju: Amir Topić


Predstavite nam se?

Moje ime je Amir Topić, vlasnik sam „Optike Topić“ u Gračanici, koja postoji preko 20 godina i našim kupcima nudi samo najbolje i najkvalitetnije usluge.

Kad ste se počeli baviti optičarstvom i otkud ljubav prema ovoj profesiji?

Optikom sam se počeo baviti još kao vrlo mlad. Počelo je to postepeno u slobodno vrijeme interesovanjem za sam zanat, kasnije učeći od jednog od tada najboljih, svog rođaka, vlasnika poznate dobojske optike, a onda kako to već vremenom ide, savladao profesiju da bi 1999. godine nastala i naša „Optika“ u Gračanici.

Koje sve usluge nudite u svojoj optici?

 U našoj „Optici“ nudimo sve oblike usluga pregleda očnog vida, počevši od kompjuterskog pregleda, preko kontrole i određivanja dioptrije, do ljekarskog pregleda oftalmologa koji periodično dolazi kod nas. Pored toga nudimo sve vrste usluga izrade novih i popravke starih, svih vrsta dioptrijskih i sunčanih okvira, kao i prodaju najkvalitetnijih dioptrijskih i sunčanih naočala raznih brendova, kao i sočiva, te mnogobrojnih ostalih dodataka koji su Vam potrebni uz naočale.

Izazovi sa kojima se susrećete u radu su?

Kao i svaki posao naravno izazova da ima, mada za ovih 20 i više godina, vrlo ih je malo, s tim u vezi, svakako oko je vrlo osjetljiv organ i zasigurno da se uvijek trudimo pružiti najkvalitetniju i najsigurniju uslugu našim kupcima, tako da su sve greške skoro pa nedopustive u ovome poslu, što bi moglo da bude najveći izazov.

Oči su veoma osjetljiv organ, šta je potrebno raditi kako bi sačuvali što duže zdravlje očiju odnosno smanjili mogućnost oštećenja vida?

U doba pametnih telefona, kompjuterizacije i tehnološkog razvoja, ono što se javlja u posljednjem periodu kao jedan od najvećih razloga preranog ili prebrzog oštećenja vida jeste dugotrajno gledanje u ekrane, one velike i male, bez ikakve zaštite, naročito kod osoba kojima je to posao, a onda naravno i djece, tinejdžera i mlađih generacija, te bi oni svakako bili prvi kandidati za hitno uvođenje kvalitetne zaštite oka,  jer vid je svakako vrlo važan i ne bi trebalo olako da ga prihvatamo. Isto tako, svakako da moramo biti pažljivi i nastojati spriječiti bilo kakav vid fizičke povrede oka, djeca prilikom igre, odrasli u toku rada i obavljanja raznih vrsta svakodnevnih aktivnosti, a ulogu u očuvanju  vida igra naravno i prije svega ishrana, što više zdravije hrane, vitamina A i oči će biti zahvalne.

Imate li neke planove za dalji razvoj poslovanja?

Još uvijek ne u tolikoj mjeri, svakako nikad nećemo reći nikad, pa tako i što se samoga širenja poslovanja tiče, jedino što želimo još priuštiti našim trenutnim i potencijalnim budućim kupcima jeste online verzija naše „Optike“ za sve one koji su nam malo dalje, što će, nadamo se biti u skorijem roku ostvareno, a za sada nas mogu pronaći na Instagram profilu @optika_topic.

Poruka za čitatelje

Očni vid je kako znamo vrlo važan dio naše svakodnevnice, bez koga nikako ne bi voljeli da ostanemo ako već imamo mogućnosti očuvanja naših očiju u svakome smislu, tako da, dragi čitatelji, čuvajte zdravlje vaših očiju. I za sve one koji još nisu, a žele najkvalitetnije usluge, velike ili male, dobro nam došli u „Optiku Topić“ u Gračanici!

Leave a Reply