You are currently viewing Postoji li lijek za kratkovidnost?

Postoji li lijek za kratkovidnost?

Ako vaše dijete ima kratkovidnost, vjerovatno se pitate postoji li lijek, ili barem nešto što se može uraditi kako bi se usporilo njegovo napredovanje, kako djetetu ne bi bile potrebne jače naočale iz godine u godinu. 

Iako lijek za kratkovidnost nije otkriven, vaš doktor može ponuditi niz tretmana koji bi mogli usporiti napredovanje kratkovidnosti. Ovi tretmani mogu izazvati promjene u strukturi i fokusiranju oka kako bi se smanjio stres i umor povezan s razvojem i progresijom kratkovidnosti.

Trenutno četiri vrste liječenja obećavaju kontrolu miopije:

  • Atropin kapi za oči
  • Multifokalne kontaktne leće
  • Ortokeratologija (“ortho-k”)
  • Naočale za kontrolu kratkovidnosti

Atropin kapi za oči – Atropin se obično ne koristi za rutinske proširene očne preglede jer je njegovo djelovanje dugotrajno i može potrajati tjedan dana ili duže. (Kapi za proširenje koje vaš očni doktor koristi tokom pregleda oka obično se potroše u roku od nekoliko sati.)Mnogi očni liječnici nerado prepisuju atropin za djecu jer su dugoročni učinci stalne upotrebe lijekova nepoznati.

Multifokalne kontaktne leće su posebne leće koje imaju različite moći u različitim zonama, leće za ispravljanje prezbiopije, kao i kratkovidnosti ili dalekovidnosti (sa ili bez astigmatizma).Ali istraživači i očni doktoriotkrivaju da su konvencionalne ili modificirane multifokalne meke kontaktne leće također učinkoviti alati za kontrolu kratkovidnosti.

Ortokeratologija je upotreba posebno dizajniranih plinopropusnih kontaktnih leća koje se nose tokom spavanja noću radi privremenog ispravljanja kratkovidnosti i drugih problema s vidom pa naočale i kontaktne leće nisu potrebne kada ste budni.

Multifokalne naočale su testirane na kontrolu kratkovidnosti kod djece, ali rezultati su bili manje impresivni od onih proizvedenih s multifokalnim kontaktima.Brojne studije otkrile su da nošenje multifokalnih naočala ne daje značajno smanjenje progresivne kratkovidnosti za većinu djece.

Leave a Reply