You are currently viewing Šta može izazvati žute mrlje na oku?

Šta može izazvati žute mrlje na oku?

Često je vrlo zabrinjavajuće pronaći nešto neobično na svom oku, bez obzira utječe to li na vaš vid ili ne. Naše su oči vrlo osjetljive i pomisao na to da izgubimo vid može biti zastrašujuća. Srećom, žute mrlje na oku nisu samo prilično česte, već je i malo vjerovatno da će biti znak bilo čega ozbiljnog.

Šta može izazvati žute mrlje na oku?

Dva glavna uzroka žutih mrlja su:

1. Pinguecula

Pinguecula je žuta mrlja ili kvržica na konjunktivi (bionjači) oka, uzrokovana taloženjem kalcija, proteina ili masti. Pinguecula je mala, bezbolna i nije opasna, iako može izazvati iritaciju ako naraste.

2. Pterigijum

Pterigijum je rast tkiva koji može započeti kao pinguecula i može narasti tako da pokrije dio rožnice utječući na vid. Vjerovatnije je da će pterigijumu trebati liječenje ili operacija nego pingueculi.

Kako se riješiti žute mrlje na oku

Pinguecula će uglavnom ostati mala i neće joj trebati nikakav tretman, osim ako je prerasla u pterigijum i uzrokuje probleme s vidom. Svaka iritacija uzrokovana pingekulom može se tretirati kapima za oči – onima bez recepta ili, u slučaju ozbiljne upale, steroidnim kapima za oči. Steroidne kapi smiju se koristiti samo pod nadzorom optičara, jer mogu izazvati nuspojave koje treba nadgledati. Ako pterigijum ili pinguecula uzrokuju probleme s vidom, može se razmotriti operacija koja je kratak, 30-minutni postupak pod lokalnom anestezijom.

Kako izbjeći žute mrlje na oku

Postoje stvari koje se mogu učiniti kako bi se izbjegle pojave žutih mrlja na očima, ako ste u prošlosti patili od pingekule ili pterigija, ili kako biste spriječili da se ona uopće pojavi.

Ovo uključuje:

  • nošenje sunčanih naočala za zaštitu očiju od UV zraka
  • korištenje kapi za oči kako biste zaustavili isušivanje i iritaciju očiju
  • nošenje zaštitnih naočala ako radite u okruženju u kojem je atmosfera prašnjava ili na neki drugi način zahtijeva zaštitne naočale.

Ako ste ikada zabrinuti zbog nečeg što ima veze s vašim očima, uvijek vrijedi posjetiti oftalmologa ili optičara kako biste uradili oftalmološki pregled. Međutim, vrijedi imati na umu da je malo vjerovatno da će žute mrlje na oku biti nešto što će se razviti u ozbiljan problem.

Leave a Reply