You are currently viewing Razlika između oftalmologa, optometrista i optičara

Razlika između oftalmologa, optometrista i optičara

Vaš vid ovisi o posjeti odgovarajućem doktoru u pravo vrijeme.

Kada je vrijeme da se “provjere oči”, pobrinite se da posjetite pravog stručnjaka za njegu očiju za vaše potrebe. Oftalmolozi, optometristi i optičari igraju važnu ulogu u pružanju njege očiju pacijentima, ali nivoi obuke i stručnosti prilično se razlikuju za svakoga od njih. Evo kratkog uvida u ove tri profesije:

OFTALMOLOG

Oftalmolog – medicinski je ili osteopatijski doktor specijaliziran za njegu očiju i vida. Oftalmolozi se razlikuju od optometrista i optičara po nivou obuke i po tome što mogu dijagnostifikovati i liječiti. Kao doktor medicine koji je završio fakultet i najmanje osam godina dodatne medicinske obuke, oftalmolog ima dozvolu za bavljenje medicinom i hirurgijom. Oftalmolog dijagnostifikuje i liječi sve očne bolesti, izvodi operaciju oka i propisuje naočale i kontaktne leće radi ispravljanja problema sa vidom. Mnogi oftalmolozi su također uključeni u naučna istraživanja o uzrocima i lijekovima za očne bolesti i poremećaje vida.

SUBSPECIJALISTI: DODATNA ZNANJA I OBUKA ZA POSEBNE POTREBE U OČIMA

Iako su oftalmolozi osposobljeni za brigu o svim problemima i stanjima oka, neki očni doktori medicine specijalizirani su za određeno područje medicinske ili hirurške njege očiju. Ova osoba se naziva subspecijalistom. Obično završi jednu ili dvije godine dodatne, dublje obuke u jednom od glavnih subspecijalnih područja kao što su glaukom, mrežnjača, rožnjača, pedijatrija, neurologija i plastična hirurgija, kao i druga. Ova dodatna obuka i znanje priprema oftalmologa za brigu o složenijim ili specifičnijim stanjima u određenim područjima oka ili u određenim grupama pacijenata.

OPTOMETRIST

Optometristi su zdravstveni radnici koji pružaju primarnu zaštitu vida, od testiranja i korekcije vida do dijagnoze, liječenja i upravljanja promjenama vida. Optometrist nije doktor. Optometrist dobija zvanje doktora optometrije (OD) nakon završene četiri godine škole optometrije, kojoj su prethodile tri godine ili više godina fakulteta. Licencirani su za bavljenje optometrijom, što prvenstveno uključuje provođenje očnih pregleda i testova vida, propisivanje i izdavanje korektivnih leća, otkrivanje određenih abnormalnosti oka i propisivanje lijekova za određene očne bolesti.

OPTIČAR

Optičari su tehničari obučeni za dizajn, verifikaciju i postavljanje naočalnih sočiva i okvira, kontaktnih leća i drugih uređaja za ispravljanje vida. Koriste recepte oftalmologa ili optometrista, ali ne testiraju vid i ne pišu recepte za vizuelnu korekciju. Optičari ne smiju dijagnostifikovati ili liječiti očne bolesti.

ZAŠTITITE SVOJ VID

Svi ovisimo o svojom vidu na više načina. Bez zdravog vida, naša sposobnost rada, igranja, vožnje ili čak prepoznavanja lica može biti drastično ugrožena. Mnogi faktori mogu utjecati na naš vid, uključujući i druge zdravstvene probleme poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa. Imati člana porodice koji ima očne bolesti može vas učiniti sklonijim i tom problemu. Očna bolest koja krade vid može se pojaviti u bilo kojem trenutku. Vrlo često je u početku neprimjetna i teška za otkriti.

Zbog toga je toliko važno posjetiti oftalmologa radi kompletnog pregleda očiju do 40. godine, a zatim onoliko često koliko vam je propisao vaš oftalmolog.

Leave a Reply