You are currently viewing Recidivirajuće erozije rožnice

Recidivirajuće erozije rožnice

Recidivirajuće erozije rožnice su stanje u kojem se vanjski sloj rožnice, nazvan epitel, ponovno odvaja ili ljušti od ostalih slojeva rožnice. To može uzrokovati simptome poput boli, nelagode, osjetljivosti na svjetlost, zamućenja vida i suzenja.

Recidivirajuće erozije rožnice (RER) je stanje u kojem se površinski sloj rožnice (epitel) odvaja od ostalih slojeva rožnice, uzrokujući bol i osjetljivost na svjetlost. Ovo stanje može biti uzrokovano oštećenjem rožnice, kao što je trauma, ali često se javlja bez očitog razloga. RER je češći kod osoba s određenim očnim bolestima ili stanjima, uključujući keratokonus, Map-Dot-Fingerprint distrofiju rožnice, i stanja koja uzrokuju suhoću očiju.

Uzroci:

  • Prethodna ozljeda rožnice, poput ogrebotine ili iritacije
  • Oftalmičke bolesti, poput keratoconjunctivitis sicca (suho oko) ili distrofije rožnice
  • Određeni stanja koja utječu na strukturu rožnice, poput Meesmannove epitelne distrofije ili map dot dystrophy
  • Genetski faktori

Prevencija RER-a uključuje izbjegavanje situacija koje mogu uzrokovati oštećenje rožnice, kao što je nošenje zaštitnih naočala tijekom aktivnosti koje uključuju rizik od ozljeda oka, kao što su sportovi. Također je važno održavati dobru hidrataciju očiju i liječiti suhoću očiju ako se javi. Redoviti oftalmološki pregledi također mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju RER-a.

Liječenje RER-a obično uključuje korištenje antibiotika za sprečavanje infekcije i upotrebu kapljica za oči koje ublažavaju bol i pomažu u zacjeljivanju rožnice. Liječnik također može propisati nošenje kontaktne leće za pomoć u zacjeljivanju rožnice. U nekim slučajevima, kirurški postupci, kao što je epitelijalna keratektomija (uklanjanje površinskog sloja rožnice) ili lasersko zacjeljivanje, mogu biti potrebni za liječenje recidivirajućih erozija rožnice.

Terapija zacjeljivanja 

Oftalmolog može propisati kapljice ili masti za oči koje pomažu u zacjeljivanju erozija rožnice i smanjenju simptoma. To mogu uključivati antibiotike, kortikosteroide ili masti za noćnu upotrebu. Važno je da se osoba s recidivirajućim erozijama rožnice redovito prati kod oftalmologa kako bi se pratilo stanje rožnice, kontrolirali simptomi i spriječili daljnje napade. Oftalmolog će moći pružiti detaljniju dijagnozu i preporučiti najbolji pristup liječenju za svakog pojedinca.

Leave a Reply