You are currently viewing Natečene i podbuhle oči – koji su uzroci i kako ih se riješiti?

Natečene i podbuhle oči – koji su uzroci i kako ih se riješiti?

Vodenaste i natečene oči su često simptom alergija, a neka istraživanja govore da mogu biti rezultat nasljednih faktora.

Glavni problem s očima su natečene i podbuhle oči. Iako se često misli da je to jedno te isto, te pojave su vrlo različite. Natečene oči se lakše liječe od podbuhlih očiju. Vrećice ispod očiju se mogu ukloniti jedino operativnim zahvatom. Ako se ne tretiraju, i jedan i drugi slučaj će se pogoršati.

Natečene i podbuhle oči mogu biti uzrokovane različitim čimbenicima. Evo nekih od najčešćih uzroka i načina kako ih se riješiti:

Nedostatak sna može uzrokovati natečenost i podbuhlost oko očiju. Potrebno je osigurati dovoljno sna i odmora kako bi se oči osvježile.

Nedostatak tekućine u tijelu može uzrokovati dehidraciju, što može dovesti do podbuhlosti očiju. Preporučuje se piti dovoljno vode i tekućina kako bi se tijelo hidratiziralo.

Alergijska reakcija može uzrokovati oticanje i natečenost očiju. Potrebno je identificirati alergen i izbjegavati ga te koristiti antihistaminike ili druge lijekove protiv alergija prema savjetu doktora.

Starenje može uzrokovati gubitak tonusa mišića oko očiju i smanjenje proizvodnje kolagena, što može dovesti do podbuhlosti i natečenosti očiju. Potrebno je koristiti kreme za njegu kože koje sadrže kolagen i druge sastojke koji poboljšavaju elastičnost kože.

Hormonske promjene mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu, što može dovesti do podbuhlosti očiju. Potrebno je konzultirati se s liječnikom o mogućnostima liječenja hormonskih problema.

Prehrana koja je siromašna hranjivim tvarima može dovesti do podbuhlosti i natečenosti očiju. Potrebno je konzumirati hranu bogatu antioksidansima i hranjivim tvarima kako bi se oči osvježile.

Puno rada na računalu, čitanje ili gledanje televizije mogu dovesti do umora očiju, što može uzrokovati podbuhlost i natečenost očiju. Potrebno je osigurati redovite pauze tijekom rada na računalu i gledanja televizije kako bi se oči odmorile.

Uz ove savjete, moguće je smanjiti podbuhlost i natečenost oko očiju, no u nekim slučajevima moguće je da će biti potrebna i medicinska intervencija, pa se savjetuje konsultacija s doktorom ako problem ne nestane nakon primjene ovih mjera.

Leave a Reply