You are currently viewing Šta učiniti ako se pojavi konjunktivitis i kada zatražiti stručnu pomoć?

Šta učiniti ako se pojavi konjunktivitis i kada zatražiti stručnu pomoć?

U nekim se slučajevima konjunktivitisa treba zatražiti stručna pomoć, ali nije uvijek neophodna.

Da biste smanjili simptome konjunktivitisa poput upale i suhoće, možete koristiti hladnu oblogu i umjetne suze, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta. 

Također biste trebali prestati nositi kontaktna leća dok vam doktor ne odobri da ih ponovno nosite. Ako niste išli kod doktora, izbjegavajte ih nositi dok se simptomi konjunktivitisa u potpunosti ne povuku. 

Kada potražiti stručnu pomoć? 

Stručnu pomoć biste trebali potražiti ako je konjunktivitis popraćen idućim simptomima:

  • Bolu u očima
  • Osjetljivosti na svjetlost ili mutan vid koji se ne izoštrava čak i kada obrišete višak sluzi iz oka 
  • Intenzivno crvenilo u očima
  • Simptomi koji se pogoršavaju ili ne poboljšavaju, uključujući ako konjunktivitis za koji se vjeruje da je uzrokovan bakterijom ne prolazi nakon 24 sata upotrebe antibiotika
  • Lošiji imuni sistem, na primjer HIV infekcija, liječenje karcinoma ili druga medicinska stanja ili liječenja. 

Ukoliko novorođenče ima simptome konjunktivitisa odmah biste ga trebali odvesti na pregled u doktora. 

Virusni konjunktivitis 

Većina slučajeva virusnog konjunktivitisa je blaga. Infekcija se obično riješi u roku od 7 do 14 dana bez liječenja i bez trajnih posljedica. Međutim, u nekim slučajevima može potrajati 2-3 sedmice ili više. U tom slučaju doktor može propisati antivirusni lijek za liječenje težih oblika konjunktivitisa. 

Bakterijski konjunktivitis 

Blaži bakterijski konjunktivitis može se riješiti bez antibiotika i bez komplikacija. Često prođe u roku od 2-5 dana bez liječenja ali može potrajati 2 sedmice da se u potpunosti očisti. Doktor vam može propisati antibiotik koji se obično primjenjuje topikalno u vidu kapi za oči ili masti. Mogu smanjiti trajanje infekcije, smanjiti komplikacije i prenošenje na druge. Antibiotici mogu biti potrebni u idućim slučajevima:

  • Ako ima gnoja 
  • Ako se desi kod onih koji imaju narušen imunološki sistem
  • Ako se sumnja na određene bakterije

Alergijski konjunktivitis 

Ova vrsta je uzrokovana alergenima, i obično se liječi uklanjanjem alergena iz okoline osobe koja boluje. Alergijski lijekovi i određene kapi za oči mogu pružiti olakšanje od simptoma. U nekim slučajevima doktor može preporučiti kombinaciju lijekova.

Leave a Reply