You are currently viewing Šta je trihijaza i kako se liječi?

Šta je trihijaza i kako se liječi?

Vaše trepavice ne služe samo kao ukrasni detalj na vašim očima, one ih također štite od svega u okolini. Ponekad trepavice rastu u pogrešnom smjeru. To se naziva trihijaza, stanje u kojem trepavice rastu prema unutra. One se trljaju od oko i stvaraju problem.

Šta je uzrokuje?

Trihijaza se može pojaviti nakon infekcije oka, ili povrede oka ili kapka. Čak je i starenje može uzrokovati, jer koža starenjem gubi elastin. Najčešće se pojavljuje kod odraslih, ali je i djeca mogu dobiti. Neka se čak rode s ovim stanjem.

Simptomi

Stvara se osjećaj kao da imate nešto u oku. Oko postaje crveno, osjetljivo na svjetlost, oko boli ili suzi. Može doći do zamagljenog vida, a može biti i da ne osjetite niti jedan simptom.

Trepavice koje se dugo vremena trljaju od rožnjaču uzrokuju iritaciju oka ili ozbiljnije stanje na površini oka. To dovodi do infekcije i ožiljaka, a moglo bi čak i utjecati na vid.

Liječenje

Postoji više načina tretiranja trihijaze.

Doktor može, uz pomoć opstetričkog forcepsa, izvući trepavicu. Kapima se utrne osjećaj u očima i onda se izvlači dlaka iz folikule. U većini slučajeva ne osjeti se bol i dlaka lako izađe. Možda ćete nekoliko dana trebati uzimati umjetne suze. Trepavice će narasti u roku od 3 – 5 mjeseci, ali i dalje postoji šansa da će opet rasti u pogrešnom smjeru.

Trihijaza kod djece najčešće sama nestane, ali ako dijete ima ogrebotine u oku doktor će najvjerovatnije prepisati antibiotičke kapi i savjetovati uzimanje umjetnih suza.

Ako se trajno želite riješiti trihijaze, postoje slijedeće opcije:

  • Taj se zahvat najčešće obavlja u klinikama. Doktor će vam prvo utrnuti oko, a zatim laserom ukloniti dlaku i folikulu.
  • U tom se slučaju dlaka uklanja elektricitetom.
  • Dlaka i folikula se uklanjaju smrzavajući.

U svakom se slučaju posavjetujte s doktorom da biste odredili najadekvatniji način liječenja trihijaze.

Leave a Reply