You are currently viewing Koje su najčešće bolesti očiju nakon 50 godina života i kako ih spriječiti?

Koje su najčešće bolesti očiju nakon 50 godina života i kako ih spriječiti?

 Uz starenje i genetske predispozicije, na zdravlje oka utječe još mnogo faktora na koje možemo utjecati sami, te tako prevenirati bolesti i unaprijediti naše zdravlje.

Nakon 50. godina života, oči mogu postati osjetljivije na određene zdravstvene probleme. Neke od najčešćih bolesti očiju nakon 50. godine su:

Katarakta

To je stanje u kojem se leća oka zamagljuje i postaje manje prozirna, što dovodi do zamućenog vida. Simptomi uključuju smanjenje vidne oštrine, slabu viziju noću i poteškoće u razlikovanju boja. Katarakte se mogu spriječiti tako da se izbjegava izlaganje UV zračenju, konzumiraju namirnice bogate antioksidansima i redovito provjeravaju oči kod oftalmologa.

Glaukom

To je grupa bolesti koje oštećuju vidni živac i mogu dovesti do trajnog gubitka vida. Simptomi uključuju zamućen vid, bol u oku i pojavu “halo” kruga oko izvora svjetlosti. Glaukom se može spriječiti redovitim odlascima oftalmologu i upravljanjem čimbenicima rizika kao što su visoki krvni tlak i dijabetes.

Suho oko

To je stanje u kojem oči ne proizvode dovoljno suza ili suze nisu dovoljno kvalitetne da bi održale oči vlažnima. Simptomi uključuju osjećaj pečenja, peckanja i svrbeža u očima. Suhe oči se mogu spriječiti izbjegavanjem izlaganja vjetru, prašini i dimu, redovitim uzimanjem pauze od gledanja u računalo i redovitim konzumiranjem namirnica bogatih vitaminom A i omega-3 masnim kiselinama.

Makularna degeneracija

To je stanje u kojem se makula, dio oka koji je odgovoran za oštar vid, postepeno pogoršava i dovodi do gubitka vida. Simptomi uključuju smanjenje vidne oštrine, iskrivljen vid i smanjenje osjetljivosti na boje. Makularna degeneracija se može spriječiti redovitim odlascima oftalmologu i upravljanjem čimbenicima rizika kao što su pušenje i pretilost.

Pterigij

To je stanje u kojem se tkivo nalazi na bijelom dijelu oka i može se širiti prema središnjem dijelu oka. Simptomi uključuju osjećaj stranog tijela u oku, crvenilo i suzenje oka. Pterigij se može spriječiti izbjegavanjem izlaganja UV zračenju i redovitim nošenjem sunčanih naočala

Leave a Reply