You are currently viewing Saznajte o čega se sastoje suze?

Saznajte o čega se sastoje suze?

Suze su vam očito sastavljene od vode s malo soli, kao što ste okusili kad ste jako plakali. Ipak, postoje li drugi sastojci u suzama?

Suze su vam očito sastavljene od vode s malo soli, kao što ste okusili kad ste jako plakali. Ipak, postoje li drugi sastojci u suzama? Da li se neke suze razlikuju od drugih?

Suze nastaju u suznim žlijezdama (suznim kanalima) koje se nalaze u vanjskim uglovima kapaka. Te žlijezde proizvode suze iz vaše krvne plazme, odabirući neke komponente.

Osnovne komponente suza

Suze se sastoje od:

  • Vode
  • Elektrolita (natrij, kalij, hlorid, bikarbonat, magnezij i kalcij). To je ono što suzama daje njihov slani ukus.
  • Proteina (lizozim, laktoferin, lipokalin i IgA). Suze sadrže samo oko jedne desetine proteina u krvnoj plazmi.
  • Lipida
  • Mucina

Sastav bazalnih suza i uloga u zdravlju očiju

Suze igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Suze održavaju površinu očnih jabučica čistom i vlažnom te pomažu u zaštiti očiju od oštećenja. Iako se čini da nisu ništa više od vode, naše suze su zapravo prilično složene. Suze se sastoje od sluzi, vode i ulja, a svaka komponenta ima ulogu u oku.

Sluz prekriva površinu oka i pomaže vezati suzni sloj za oko. Bez zdravog sloja sluzi, mogu se stvoriti suha mjesta na rožnici.

Voda je zapravo više fiziološka otopina (so) koja sadrži razne vitamine i minerale vitalne za normalan rad ćelija. Ti hranjivi sastojci važni su za održavanje gornjeg sloja ćelija na površini oka – epitela.

Ulje suznog filma sprječava isparavanje suza. Neki ljudi ne proizvode dovoljno ulja (ili ponekad previše), što rezultira suhoćom očiju. Ako uljna komponenta nije normalna, suze prebrzo isparavaju.

Naše suze sadrže i prirodne antibiotike zvane lizozimi. Lizozimi pomažu u održavanju površine oka zdravom boreći se protiv bakterija i virusa.

Budući da rožnica nema krvne žile, suze također pružaju sredstvo za dovođenje hranjivih sastojaka u njene ćelije.

Refleksne suze od iritanata

Kada vam je oko nadraženo, oko proizvodi refleksne suze kako bi ispralo iritante. Vjerojatno ste prolili nekoliko suza prilikom sjeckanja luka ili kad vam u oči uđe prašina.

Emocionalne suze

Suze koje prolijete zbog emocija imaju veći sadržaj proteina od suza prolivenih od nadražujućih sastojaka. Utvrđeno je da emocionalne suze imaju više hormona, uključujući prolaktin, adrenokortikotropni hormon i leucin enkefalin.

Suze kad spavate

Kad spavate, suzni kanali daju manje vode i proteina suzama, ali povećavaju broj prisutnih antitijela, dok ćelije za borbu protiv infekcije također migriraju u konjunktivnu vreću.

Suze kako starite

Kako starite, obično proizvodite manje suza, a to može dovesti do razvoja suhih očiju. Proteini koje vaši suzni kanali obično daju suzama opadaju.

Leave a Reply