You are currently viewing Spriječite suzne oče uzrokovane hladnoćom tokom zime

Spriječite suzne oče uzrokovane hladnoćom tokom zime

Kako postoji problem suhog oka tako postoji problem i suznih očiju, koje su također veoma neugodna pojava.

Suhi zrak u našim očima stvara tanki sloj suza kako bi se površina oka zaštitila. U nekim slučajevima može se proizvesti prekomjerna proizvodnja suza.  Hladni udari vjetra također su dovoljni kako bi nam oči zasuzile. Ukoliko imate problem sa prekomjernim suzenjem očiju, mislimo da će vam ovih nekoliko osnovni savjeta pomoći da zaštitite oči.

Uvijek nosite naočale

Sinonim sunca i ljeta su sunčane naočale, ali one su također veliki zaštitnik očiju tokom cijele godine. Slijedeći put kada krenete vani, ne zaboravite ponijeti naočale sa sobom.

Naočale umjesto leća

Ako nosite leća, pokušajte ih zamjeniti sa naočalama za vid. Kada su vam oči suzne, to može smetati lećima koje mogu slobodno da „plove“ po oku radi velike količine suza. Naočale su također zaštita i barijera vjetra i hladnoće da ulazi direktno u oko, što dokazuje da kada izlazite vani, ponesete naočale za vid.

Nosite kape i šalove

Kako biste se zaštitili od hladnoće, kape i šalovi pružaju dodatnu zaštitu očima od vremenskih ne prilika. Bit će vam toplije i ugodnije dok boravite vani, a vaše oči će vam biti zahvalne za dodatnu zaštitu koju ste im obezbijedili. 

Snijeg i oči

Iako snijeg izgleda idilično, on predstavlja skriveni rizik za oči. Snijeg u kombinaciji sa suncem stvara refleksiju sunca o površinu snijega i stvara intenzivnu UV svjetlost, koja je opasna po oči. Tako da imajte na umu kada budete uživali u snijegu, obezbijedite zaštitu očima.

Leave a Reply