You are currently viewing Kako djetetu olakšati posjetu oftalmologu? 

Kako djetetu olakšati posjetu oftalmologu? 

Posjeta oftalmologu može biti zastrašujuća za neke djecu, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste olakšali djetetu taj proces.

Kao roditelji, normalno je da se brinete i štitite svoju djecu. Zdravlje vida vaše djece je vrlo važno, kako zbog obaveza u školi tako i tokom cijelog života. Ponekad djeca ne ispoljavaju svoje probleme s vidom ali vi se kao roditelji trebate potruditi da ih na vrijeme prepoznate, jer mogu imati ozbiljne posljedice u budućnosti. Vrlo je važno da ste kao roditelji svjesni zdravlja očiju svoje djece i da li trebaju nositi naočale. Ako se otkrivaju i ispravljaju problemi s vidom na vrijeme, u odrasloj dobi neće biti nepopravljivih problema.

Najvažnije je otići kod oftalmologa koji će napraviti prvi pregled očiju Vašeg djeteta. Bilo bi dobro to napraviti prije treće godine života. Posjeta oftalmologu može biti zastrašujuća za neke djecu, ali postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste olakšali djetetu taj proces. Prije posjeta oftalmologu objasnite djetetu što može očekivati. Recite mu da će otići u medicinski ured gdje će im oftalmolog pregledati oči. Recite mu da neće osjetiti bol, ali da će mu zasigurno zasvijetliti svjetlo u očima i da će trebati gledati u svjetlo. Ova priprema može smanjiti anksioznost i neugodnost kod djeteta.

Kada razgovarate o oftalmologu, koristite riječi koje će djetetu uliti povjerenje i nadu. Objasnite mu da će oftalmolog provjeriti jesu li njegove oči zdrave, tako da će se osjećati bolje i vidjeti bolje. Ako dijete ima omiljenu igračku, knjigu ili deku, dopustite mu da ih donese sa sobom na pregled. To će mu pomoći da se osjeća ugodnije i sigurnije.

Ako je to moguće, prisustvujte pregledu očiju vašeg djeteta. Vaša prisutnost može djelovati umirujuće na dijete i pomoći mu da se osjeća sigurnije i zaštićenije. Potaknite dijete da bude surađuje tokom pregleda. Recite mu da će pregled biti gotov brzo ako ono pristane sjediti mirno i gledati u svjetlo. Kada pregled završi, pohvalite dijete i nagradite ga. To može biti jednostavna verbalna pohvala, mali dar ili posebna aktivnost koju dijete voli.

Razgovarajte s djetetom o tome zašto je važno redovno odlaziti oftalmologu i kako mu pregled može pomoći da bolje vidi i uči. Važno je zapamtiti da će svako dijete drugačije reagovati na posjetu oftalmologu, zbog toga je važno prilagoditi pristup prema potrebama vašeg djeteta. Budite strpljivi, podržavajte dijete i objasnite mu proces na razumljiv način.

Leave a Reply