You are currently viewing Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje

Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje

Plutalo oko može izgledati kao mala mrlja, vijugave linije ili paučina koja se kreće ili lebdi u vašoj liniji vida.

Plutajuće čestice u očima su male tačka ili oblici koji lebde preko vaše linije vida. Povremeno očni plutači nisu razlog za zabrinutost, ali mogu signalizirati ozbiljno stanje oka koje može ugroziti vid. Nastavite čitati članak kako biste dobili više informacija o tome šta su plutači u očima, njihovi uzroci i kada treba biti zabrinut.

Šta su plutajuće čestice u očima?

Plutalo oko može izgledati kao mala mrlja, vijugave linije ili paučina koja se kreće ili lebdi u vašoj liniji vida. Ako pokušate da se fokusirate na plutača, može vam se činiti da se pomjera iz vidokruga. Obično plutači postaju najuočljiviji kada pogledate svijetlu običnu pozadinu, kao što je zid svijetle boje.

Uzroci

Tipično, ovo stanje nastaje zbog prirodnih fizioloških promjena unutar oka koje se javljaju kako starite. Staklasto tijelo je tečnost nalik gelu unutar oka. Kako starite, staklasto tijelo može postati deblje i skupljati se. To može uzrokovati stvaranje nakupina unutar staklastog tijela koje bacaju male sjene koje doživljavate kao plutajuće. Normalne promjene povezane sa godinama često su uzrok plutanja, ali i druga ozbiljnija stanja također mogu uzrokovati plutanje. 

Mogući uzroci uključuju:

Uveitis uključuje upalu uvee, koja je srednji sloj tkiva u zidu oka.

Krvarenje u oku može nastati zbog visokog krvnog tlaka, ozljede i začepljenih krvnih žila. Krvne ćelije mogu izgledati kao lebdeći.

Pucanje mrežnjače. Kada se staklasto tijelo skuplja, može povući mrežnicu i dovesti do pucanja. Pucanje mrežnjače može postati ozbiljnije i bez liječenja može dovesti do odvajanja i gubitka vida.

Šta povećava rizik od plutanja očiju?

Svako može razviti plutajuće oko. Posebno su česti kako ljudi stare, ali određeni faktori mogu povećati rizik za osobu. 

Prema Nacionalnom institutu za oči, sljedeća stanja mogu povećati rizik od razvoja plutača u očima:

  • Dijabetes
  • Kratkovidnost
  • Operacija katarakte

Da li su bljeskovi svjetlosti i plovci isti?

Bljeskovi svjetlosti i plovci nisu potpuno ista stvar. Plutalice se obično pojavljuju kao male tačke, krugovi, linije ili mrlje. Bljeskovi se obično pojavljuju kao udari groma ili trepćuća svjetla u vašem vidnom polju. I bljeskovi i plutanja često se javljaju zbog promjena na staklastom tijelu, ali bljeskovi se mogu razviti kada se staklasto tijelo stegne dovoljno da povuče mrežnicu.

Kada posjetiti oftalmologa?

U mnogim slučajevima, plutači nisu ništa ozbiljno i ne zahtijevaju liječenje, ali postoje određeni slučajevi kada je najbolje posjetiti liječnika. Razmislite o odlasku očnog ljekara ako se dogodi sljedeće:

  • Novi plutači koji se pojavljuju i ne nestaju
  • Razvijate mnogo više plutajućih očiju nego inače
  • Vidjeti bljeskove svjetlosti u istom oku kao što vidite plutače
  • Gubitak perifernog vida
  • Zamagljen vid koji blokira dio vašeg vidnog polja
  • Pojavljuju se veliki plutači

Leave a Reply