You are currently viewing Pokušajte sebe podsjetiti da trepćete češće dok koristite kompjuter 

Pokušajte sebe podsjetiti da trepćete češće dok koristite kompjuter 

Ako su vaše oči suhe i osjetite svrab, možda nisu u pitanju samo alergije.

Što više gledate u ekran, oči se sve više isušuju jer nedovoljno trepćete. Čini se bezazlenim, ali kada gledate u ekrane kompjutera, tableta i telefona rijetko trepćete, to stvara problem s očima. Da bi bile zdrave, oči moraju biti navlažene. Osoba u prosjeku trepne svakih 10 sekundi. Suze nisu samo voda, one se sastoje i od sluzi i ulja. Sve tri supstance su vam potrebne da bi vašim očima bilo ugodno.  Dugi rad za kompjuterom može promijeniti i ravnotežu u vašim suzama. Istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da oni koji provedu sate na svojim kompjuterima imaju manju količinu sluzi u svojim suzama. Gotovo 1 u 10 radnika u ovom istraživanju imalo je suhe oči.  Iako su šanse suhih očiju veće kako starite, istraživanje iz 2016. godine otkrilo je da djeca koja provode puno vremena pred telefonima, a manje vremena na izvanu imaju više simptoma suhih očiju. 

Sitne žlijezde u kapcima – meibomove žlijezde istiskaju masnoću na površinu oka. Svaki put kada trepnete taj se proces odvija – svake 4 sekunde cijeli dan. Možda niste znali da imate ove žlijezde niti da one to čine, ali vjerovatno osjetite suhe i umorne oči nakon napornog i dugog dana na poslu jer ste gledali u ekran.  Suhi unutrašnji znak također ne pomaže. Bez masnoće oči se suše još brže.

Koje je rješenje? Jednostavno – trepćite više. 

Smatrajte to prvom linijom odbrane. Pokušajte sebe podsjetiti da što više trepćete.  Ako čekate na crvenom svjetlu ili čekate da se nešto skine uradite ovo: 1, 2, 3, 4, treptaj; 1,2, 3, 4, treptaj. Ponekad i stisnite da biste potakli lučenje masnoće iz žlijezda.  Osim ako ne skidate podatke cijeli dan, dobra bi ideja bila da ovu vježbu radite i u drugim momentima. Zahvaljujući tehnologiji sad postoje i aplikacije koje će vas podsjećati da trepćete. 

Leave a Reply