You are currently viewing Vježbe koje ojačavaju vaše oči

Vježbe koje ojačavaju vaše oči

Redovno vježbate mišiće u tijelu, ali jeste li znali da postoje vježbe i za oči?

Postoje, zapravo, mnoge vježbe kojima možete ojačati oči i održati vid.

Dobar vid jedan je od najvažnijih dijelova obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Ali od gledanja u svijetle ekrane do normalnih promjena koje dođu s godinama, može biti teško održati idealan vid. Međutim, postoje koraci kojima možete poboljšati vid. 

Očni krugovi

Jedan odličan način da trenirate mišiće očiju je da radite krugove očima. Ako budete osjetili umor to znači da pravilno vježbate mišiće. Za ovu vježbu trebate otvoriti oči i držati ih otvorenima čitavo vrijeme. Otvorite oči i ugodno se namjestite. U jednom smjeru kružite očima dok se ne pomjerate i dok su oči otvorene. Dvadeset krugova u jednom smjeru, odmorite 10 sekundi i onda 20 u drugom smjeru. 

Prekrijte jedno oko

Čak i ako oči ne bi trebale „raditi“ dvije različite stvari odjednom radi boljeg vida, ponekad jedno oko ima slabiju jačinu od drugog. Ova vježba izoliranja oka može pomoći da ojačate mišić oka i pokušate izjednačiti zdravlje oba oka. Prekrijte jedno od očiju, baš kao i oftalmologa. 

Prekrivanjem jednog oka rukom znači da nećete morati trošiti taj energiju na taj „dio“ oka ili zatvaranje, i preusmjerit ćete svu snagu na drugo oko. Fokusirajte oko na predmet. Fokusirajte se na predmet barem 30 sekunda. Zatvorite oko i ponovite aktivnost 3 puta. Ponovite za drugo oko. 

Zagrijte oči

Kad vježbate tijelo se prirodno zagrijava. To povećava tjelesnu temperaturu što omogućava da sagorite više kalorija i izgradite mišiće. Zagrijavanjem očiju, možete pomoći kod efikasnosti vida. Ni u kom slučaju ne stavljajte vrelu vodu na oči, već ih ugrijte na efikasan način. Stvorite toplotu trljajući ruke dok ne osjetite da se griju. Kad obje ruke budu tople nježno ih naslonite na oči. Ostavite 5 sekundi i ponovite nekoliko puta. Na ovaj način sigurno ćete ih zagrijati. 

Ako imate problema s vidom savjetujemo da nazovete ili posjetite oftalmologa. 

Leave a Reply