You are currently viewing Koji su najbolji vitamini za zdravlje očiju?

Koji su najbolji vitamini za zdravlje očiju?

A, C, i E su vitamini su neophodni za održavanje zdravlja oka. B vitamin i drugi nutrijenti također igraju važnu ulogu.

Nedostaci određenih vitamina mogu povećati rizik nekih bolesti oka poput katarakta, glaukoma i starosne makularne degeneracije. Istraživanje ukazuje na to da neki suplementi vitamina i minerala mogu pomoći kod zaštite od ili usporiti pojavu tih bolesti.

A vitamini beta karoten

Vitamin A je neophodan za dobar vid. To je komponenta proteina rodopsina, koji omogućava oku da vidi u uslovima slabog osvetljenja. Nedostatak vitamina A može dovesti do noćnog sljepila. Vitamin A također podržava funkciju rožnjače, koja je zaštitni vanjski sloj oka. Osoba kojoj nedostaje vitamina A može primijetiti da joj oči proizvode premalo vlage da bi ostale vlažne.

Beta karoten je primarni izvor vitamina A u ljudskoj ishrani. Beta karoten je vrsta biljnog pigmenta koji se zove karotenoid koji postoji u mnogim šarenim voćem i povrću. Kada osoba konzumira karotenoide, njeno tijelo pretvara pigmente u vitamin A.

E vitamin

Alfa tokoferol je oblik vitamina E koji ima posebno moćna antioksidativna svojstva.

Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju tkiva u cijelom tijelu. Ponekad slobodni radikali mogu oštetiti proteine u oku. Ovo oštećenje može dovesti do razvoja zamućenih područja – katarakte – na očnom sočivu.

C vitamin

Vitamin C igra važnu ulogu u samom oku, štiteći od oštećenja UV zraka. Dok se koncentracija vitamina C u očima smanjuje s godinama, dijeta i suplementacija mogu to spriječiti.

Vitamin C također pomaže u zaštiti od oksidativnog oštećenja. Oksidativno oštećenje je ključni faktor kod dvije najčešće katarakte povezane sa starenjem: kortikalne i nuklearne katarakte. Kortikalna katarakta se razvija na rubovima sočiva, dok se nuklearna katarakta javlja duboko u njihovom centru.

B vitamin

U jednom od istraživanja iz 2018. godine u pronašla se poveznica između manjeg unosa B3 vitamina i glaukoma. Kod osoba s glaukomom, nakupina tečnosti unutar oka vrši pritisak na očni živac. Vremenom to oštećuje živac zbog čega dolazi do gubitka vida.

Članak sadrži informacije koje služe samo u obrazovne svrhe i nisu namijenjene za dijagnosticiranje ili liječenje bilo koje bolesti, ako je potrebno potražite medicinsku pomoć.

Leave a Reply