You are currently viewing Kako se nositi s anksioznošću zbog odlaska u očnog doktora?

Kako se nositi s anksioznošću zbog odlaska u očnog doktora?

Neki uopšte i ne razmišljaju o odlasku u doktora. Pregled oka samo je još jedna rutinska obaveza koju obavljaju na pauzi na poslu. Ne boje se kapi koje šire zjenice niti zraka koji se puše u oko. Dodir ili vađenje leća rade bez ikakvih problema.

Onda su tu drugi. Ljudi koji se oftalmologa boje poput kuge, koji se boje da im iko priđe najvažnijim organima, a sama pomisao na lasersku operaciju ulijeva strah i njihove kosti. Evo kako se nositi s anksioznošću zbog odlaska u očnog doktora. Prije nego što se počnete rješavati strahova, važno je da ih u potpunosti razumijete. Zbog čega ne volite ići u doktora? Postoji posebna procedura koja vam je strašna? Da li imate nekoga u porodici ko je imao loše iskustvo ili dijagnozu? Prvo trebate otkriti šta je uzrok vašeg straha i napraviti perspektivu. Jesu li ti razlozi vrijedni žrtvovanja vlastitog zdravlja oka? Odgovor je jednostavan, a pored toga važno je znati da ako ne budete išli u doktora, mogli biste imati stanje koje se samo pogoršava zbog kojeg ćete kasnije češće morati ići u doktora i primati teže tretmane.

Odlučite se i zakažite kalendar 

Čini se jednostavnim, ali zakazivanje nečega čega se bojite nekome je najveći problem. Dajte sebi ograničeno vrijeme i dobro se nagradite kad završite takav zadatak. Obećajte sebi da ćete nazvati i zakazati pregled kod doktora prije 15:00 i ako uspijete nagradite se kafom u lokalnom kafeu ili gledajte još jednu epizodu omiljene serije navečer. Nagrade ne moraju biti velike ali se borite sa svojim strahom i to se treba nagraditi. 

Popričajte s doktorom

Doktori žele znati šta se dešava s vašim očima. Ako nešto nije uredu s vama možda nešto nije uredu s vidom. Recite doktoru sve simptome koje osjećate, kao i strahove koje imate. Velike su šanse da će vas doktor razumjeti i pokušati biti što nježniji prema vama, zamolite ga da vam objasni proces i šta je idući korak. Vremenom ćete sa navići na te osjećaje, a strahovi će biti stara priča.

Leave a Reply