You are currently viewing Zašto u oku imate višak tečnosti?

Zašto u oku imate višak tečnosti?

Višak tečnosti u oku može dovesti do bolesti koje su rizik za vid, zbog čega je rano dijagnosticiranje od vitalne važnosti.

Kolagen voda i protein su primarni materijali koji sačinjavaju oko, ali ponekad se višak tečnosti može nakupiti u oku, tako predstavljajući rizik od ozbiljne bolesti oka.

Povećana količina unutar oka dovodi do ozbiljnih stanja poput glaukoma i makularnog edema.

Zašto u oku ima tečnosti?

Dvije su vrste tečnosti koje se nalaze u oku.

Retinalni krvni sudovi su tanki i krhki krvni sudovi koji dovode neophodni kisik i nutrijente do živaca u pozadini oka. Ti živci prenose vizualne signale iz oka do mozga. 

Očna vodica je vodena, transparentna tečnost koja popunjava prostor između rožnjače s prednje strane oka i strukture u sredini oka. Očna vodica dovodi svježi kisik do rožnjače i uklanja otpadne proizvode.

Koja stanja su uzrokovana viškom tečnosti?

Razna stanja očiju mogu biti uzrokovana viškom tečnosti unutar oka, uključujući:

  • Vlažni oblik makularne degeneracije
  • Glaukom
  • Makularni edem
  • Dijabetički makularni edem
  • Centralnu seroznu retinopatiju

Vlažni oblik makularne degeneracije

Iznenadno povećanje količine tečnosti u makuli uzrokuje vlažni oblik makularne degeneracije. To se obično dešava kao rezultat abnormalnog rasta krvnih sudova u mrežnjači. Ta abnormalna povećanja uzrokuju curenje krvi i tečnosti u mrežnjaču i makulu, uzrokujući oštećenje i gubitak centralnog vida. 

Glaukom

Glaukom se javlja kao rezultat nakupljanja očne vodice unutar oka, uzrokovano blokiranjem unutar očnog sistema drenaže. 

Nakupljanje tečnosti u oku uzrokuje podizanje očnog tlaka. Kada očni tlak dugo vremena ostane takav, stalni pritisak na očni živac uzrokuje trajno oštećenje i gubitak vida. 

Makularni edem

Makularni edem se dešava kada oštećeni krvni sudovi u mrežnjači uzrokuju nakupljanje tečnosti u makuli. Oticanje makule uzrokovano je curenjem tečnosti, plazme ili krvi iz oštećenih krvnih sudova mrežnjače. Višak makularne tečnosti često dovodi do zamagljenog centralnog polja vida. 

Dijabetički makularni edem

Dijabetički makulrni edem komplikacija je dijabetičke retinopatije koja uzrokuje curenje tečnosti ili krvi u mrežnjaču. Dijabetički makularni edem često rezultira zamagljenim ili duplim vidom i crnim tačkicama centralnog polja vida. 

Centralna serozna retinopatija

Centralna serozna retinopatija se dešava zbog nakupljanja tečnosti ispod mrežnjače, uzrokovane curenjem krvnih sudova iz prostora ispod mrežnjače. Često dovodi do zamućenog, iskrivljenog ili zamagljenog vida, a linije izgledaju krive. Kada se tečnost nakupi iza mrežnjače, rizik od potencijalnog odvajanja i gubitka vida se povećava.

Kako se liječi višak tečnosti u oku?

Tretmani viška tečnosti u oko uključuju liječenje uzročnika koji su doveli do nakupljanja.To mogu biti kapi za oči s lijekom, injekcije, laserski tretmani ili hirurški zahvati.

Leave a Reply