You are currently viewing Zašto se stvaraju krmelji na očima? 

Zašto se stvaraju krmelji na očima? 

Krmelji su suhe ili ljepljive naslage koje se nakupljaju u kutovima očiju tijekom noći dok spavate. Ovi naslage uglavnom se sastoje od suza, sluzi i različitih nečistoća koje se sakupljaju na rubovima kapaka tokom dana.

Jutro je i vreme je za buđenje. Dok razmišljate o svemu što vas čeka u novom danu, polako otvarate svoje oči. Shvatate da su vam oči praktično sljepljene i da su za to krivi krmelji u očima koji ponekada zaista znaju da iznerviraju.

Tada se sigurno pitate, da li je sve ovo normalno? Da li se ova neprijatnost i drugima dešava? Možda je ovo znak nekog ozbiljnijeg problema? Krmelji su suhe ili ljepljive naslage koje se nakupljaju u kutovima očiju tokom noći dok spavate. Ovi naslage uglavnom se sastoje od suza, sluzi i različitih nečistoća koje se sakupljaju na rubovima kapaka tijekom dana. Kada spavate, manja količina suza teče iz očiju i nakuplja se u kutovima očiju. Tokom vremena, ove suze se suše i stvaraju ljepljive naslage koje se nazivaju krmelji. Kada se probudite, možda ćete osjetiti nelagodu ili osjećaj peckanja u očima dok pokušavate otvoriti oči zbog prisutnosti krmelja.

Krmelji su obično bezopasni i nestaju nakon što se oči očiste. Međutim, ako primijetite da se količina ili izgled krmelja mijenja ili se javljaju drugi simptomi poput crvenila oka, svrbeža, suzenja ili bolova, to može biti znak neke infekcije ili drugog stanja. U takvim slučajevima preporučuje se posjetiti oftalmologa radi pregleda i liječenja.

Da biste spriječili nakupljanje krmelja, preporučuje se čišćenje očiju prije spavanja. To možete učiniti vlažnom krpom ili blazinicom umočenom u toplu vodu i nježno obrisati rubove kapaka. Ako primijetite da se krmelji i dalje javljaju, možda biste trebali razmotriti redoviti oftalmološki pregled kako bi se utvrdio uzrok i odgovarajući tretman.

Leave a Reply