Kako nedostatak sna utječe na zdravlje očiju?

Kako nedostatak sna utječe na zdravlje očiju?

Lako je primijetiti nekoga ko se nije naspavao: tamni krugovi, otečene oči i spušteni kapci mogu biti znaci neprospavane noći.

Međutim, nedostatak sna utječe na mnogo više od vašeg izgleda. San je veoma važan za vaše zdravlje. Skraćivanje i preskakanje sna utječe na raspoloženje, motivaciju, pamćenje, metabolizam i još mnogo toga. Čak utječe i na zdravlje očiju.

Nedostatak sna i zdravlje očiju

Baš kao mozak i tijelo, naše oči se obnavljaju i odmaraju dok spavamo. Nedovoljno sna može dovesti do suhih očiju sa svrabom i crvenilom. Oči mogu prestati proizvoditi dovoljno suza. To oko izlaže riziku od infekcija.

Oči mogu početi trzati ili trpiti spazme i grčeve ako se niste dovoljno naspavali. Oči mogu postati osjetljivije na svjetlost i može se javiti zamagljen vid. Nedostatak sna mogao bi, vremenom, dovesti do ozbiljnih problema s očima, poput glaukoma.

Apneja u snu i oči

Kako je apneja povezana s očima?

Apneja je riziko faktor za glaukom. Glaukom je bolest oka koja bi mogla dovesti do gubitka vida. Šanse razvijanja glaukoma veće su kod onih koji imaju apneju u snu.

Oftalmolozi mogu uočiti znakove apneje u toku rutinskog pregleda oka. Promjene u kapcima, mrežnjači ili kod vida mogli bi biti indikatori apneje sna. Kad se apneja izliječi, moguće je ukloniti sve simptome vezane za oko.

Večeras pokušajte odmoriti svoje oči, dajte im odmor koji zaslužuju i pokušajte se naspavati. Odrasli spavaju 7 ili više sati po noći. Pokušajte dostići taj cilj.

Leave a Reply