You are currently viewing Kako vježbanje utječe na oči? 

Kako vježbanje utječe na oči? 

 Vježba je radi zdravlja prioritet za mnoge.

Vježbamo da bismo ojačali, ostali fit i da bismo se dobro osjećali. Aktivnost je vrlo bitna za sveukupno zdravlje, uključujući rizik od hroničnih problema poput tipa 2 dijabetesa, bolesti srca i visokog krvnog pritiska, ali jeste li znali da vježbanje ima određene koristi za zdravlje očiju? 

Naše oči bez vježbanja

Istraživanja su pokazala da sjedilački život može povećati rizik od gubitka vida kako osoba stari, za razliku od onih koji vode aktivniji život. To je zato što se mogu javiti mnoge hronične bolesti koje utječu na vid. Tip 2 dijabetes, na primjer, veliki je riziko faktor za nekoliko bolesti koje prijete vidu, uključujući dijabetičku retinopatiju, dijabetički makularni edem, katarakt i glaukom.

Smanjenje rizika od bolesti oka 

Kad kažemo da je vježba dobra za vaše oči, to ne znači da vam više neće trebati dioptrijske naočale, već da je zdrava ishrana i regularno vježbanje najbolji način da spriječite razvoj navedenih bolesti i bolesti koje prijete vidu. 

Vježbanje bar tri puta sedmično može smanjiti rizik za 70% od razvijanja starosne makularne degeneracije, i smanjiti šanse od pojave glaukoma za 25%. 

Savjeti 

Znamo da nije uvijek lako naći vremena za posjetu teretani, ali to nije jedini način da ostanete fit, i ne morate postati bodybuilder da biste bili zdravi. Regularne šetnje po kvartu, lagani jogging, pa čak i joga mogu znatno smanjiti rizik od razvijanja bolesti koje prijete vidu. Bitno je samo da ih radite bar 2-3 puta sedmično. 

Uz regularna vježbanja, vrlo je bitno da idete na pregled oka. Vježba će sigurno biti od koristi, ali nije lijek za sve.

Leave a Reply