You are currently viewing Zašto je hlor štetan za vaše oči?

Zašto je hlor štetan za vaše oči?

Ljetni odmori se primiču i, za mnoge, to znači putovanje! Bez obzira da li idete na obližnji bazen ili Bahame, velike su šanse da se idete potopiti i opustiti.

Mnogi pričaju o efektima hlora na kosu, kožu i nokte – a zajednička im je suhoća – ali ne razumiju svi dugotrajni utjecaj hlora na oči. Možda nosite naočale za ronjenje da vam oči ne bi pocrvenile, ali znate li šta hlor zapravo čini vašoj rožnjači i sveukupnom zdravlju oka?

Oči imaju jedan sloj na rožnjači koji služi kao zaštitna barijera od prljavštine i klica. Nažalost, u vodi se nalazi mnoštvo bakterija i, dok se hlor u vodu usipa kako bi uništio iste, on također skida suzni sloj na oku, zbog čega oči postaju sklonije infekciji. Najčešći problemi oka uzrokovani hlorom u vodi su:

  • Konjunktivitis 
  • Crvene oči 
  • Acanthamoeba keratitis 

Podrazumijeva se da se leća ne smiju nikada nositi u vodi, ali postoje drugi koraci koji mogu smanjiti rizik od razvijanja navedenih problema. Nabavite lubrikantne kapi za oči da bi se sloj na oku brzo oporavio nakon što uronite u hlor. Pomoći će i kod suhoće, crvenila i iritacije. Pored svega, nosite uske naočale ako potapate glavu u bazen. 

Nauka hlora

Glavni uzrok iritacije oka nakon plivanja je pH vrijednost hlora. Normalni nivo pH vrijednosti vode je 7 (neutralan); ispod 7 ukazuje na kiselije nivoe, a vrijednosti iznad 7 sugestiraju alkalne nivoe. Ph vrijednost vode trebala bi biti između 7.2 i 7.8 da bi bila sigurna za plivače, a da bi ujedno mogla i uništiti bakterije. Idealno bi bilo da pH vrijednost bude 6.5 jer na tom nivou hlor uništava bakterije 100%, međutim to je previše kiselo za našu kožu, zbog čega se preporučuje nivo između 7.2 i 7.8. Na manje kiselom nivou, hlor ne uništava bakterije i klice, masnoće i ulje u vodi toliko efikasno. Na sličan način, oči mogu svrbiti i zbog previše hlora u vodi – bitno je pronaći savršenu ravnotežu.

Slana voda često se smatra „prirodnijim pristupom“ od vode s hlorom jer je „sigurnija za kožu, kosu i oči“. Bazeni sa slanom vodom oslanjaju se na sol da ih čuva čistim, umjesto korištenja hlora ili jačih hemikalija. 

Kad budete išli na ljetni odmor nabavite naočale za bazen. Ako to ne želite, možete nabaviti kapi za oči koji će umiriti bilo koju iritaciju oka i crvenilo, ali i isprati infekciju. Povrh svega, ne zaboravite izvaditi leća prije nego što uđete u bazen. Na kraju, hlor neće biti uzrok sljepila, ali stalno izlaganje rožnjače hloru, pogotovo na duže periode, nikada nije dobro i trebalo bi se izbjegavati.

Leave a Reply