Šta znače promjene u oku?

Šta znače promjene u oku?

Suze su veoma korisne jer stalno vlaže vaše oči i izbacuju neželjene čestice.

Crvene oči

Crvenilo u vašem oku može se pojaviti zbog pucanja sitnih kapilara, do kojeg dolazi zbog iritacije ili infekcije. Mogao bi biti i znak alergije ili suhoće. Ova pojava je česta i obično sama nestane. Ako primijetite ogrebotinu, ranu ili glaukom otiđite kod očnog ljekara, jer bi to mogao biti ozbiljniji problem.

Iziritirane oči

Ako osjetite bockanje ili peckanje moguće je da ste umorni, ili ste iziritirali oko dimom ili prašinom. Može biti i znak blefaritisa, bakterije koja stvara perut na očnim kapcima. Moguće je i da imate suhe oči. Ozbiljniji problem je upaljena rožnjača, poznata i kao keratitis.

Ljepljive nakupine

Kad se masnoća i suze osuše mogu ostaviti ljepljive nakupine, poput krmelja ili korice na vašim trepavicama i kapcima. Normalno je imati ih ujutru, ali ako vam se pojavljuju često, ili su zelene i žute boje otiđite kod ljekara. Može biti prenosno. Začepljeni suzni kanali dovode do nakupina suznih i drugih tekućina u vašem oku. Blefaritis može uzrokovati probleme kod lojnih žlijezda.

Suhe oči

Iziritirane oči su najčešće izazvane alergijama, lijekovima, kontaktnim lećama, artritisom i naprezanjem oka. Mogu vam pomoći kapi za oko koje hidratiziraju. Ne koristite kapi ako imate crvenilo. Hladna obloga vam također može pomoći, ali nikako nemojte trljati oči.

Suzne oči

Suze su veoma korisne jer stalno vlaže vaše oči i izbacuju neželjene čestice. Ako imate suzne oči to znači da se suze luče više nego inače ili se ne suše pravilno. Simptomi bi mogli sami nestati ali bi mogla biti i infekcija, ogrebotina ili začepljen suzni kanal. Ako imate slabiji vid ili vam se oči ne suše, otiđite kod ljekara.

Leave a Reply