You are currently viewing Uobičajena oboljenja očiju i vida kod muškaraca 

Uobičajena oboljenja očiju i vida kod muškaraca 

Razmotrite neka od stanja u nastavku koja su češća kod muškaraca.

Uobičajeni problemi s vidom, kao što su katarakta, glaukom i makularna degeneracija povezana s godinama, pogađaju i muškarce i žene. Iako prema Američkoj akademiji za oftalmologiju (AAO), žene imaju veći rizik od sljepoće od muškaraca, gubitak vida i problemi s očima također pogađaju muškarce u velikom broju. Razmotrite neka od stanja u nastavku koja su češća kod muškaraca.

Rak kože

Iako i muškarci i žene razvijaju rak kože, uključujući i područje oko očiju, muškarci imaju veći rizik od umiranja od melanoma. Postoje različite vrste raka kože, uključujući bazalne ćelije i melanom.

Melanom je ozbiljniji oblik raka kože. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, do 65. godine, muškarci imaju dvostruko veće šanse da obole od melanoma nego žene iste dobi. Do 80. godine taj broj skače tri puta.

Simptomi melanoma:

  • Rana koja ne zacjeljuje
  • Krvarenje iz mladeža
  • Promjena veličine ili teksture postojećeg mladeža

Kako biste zaštitili kožu oko očiju od svih oblika raka kože, preduzmite sljedeće korake:

Obavite godišnje preglede kože. Što se rak kože ranije dijagnosticira, to je bolja prognoza.  Nosite naočale za sunce, potražite naočale za sunce koje pružaju 100 posto UVA i UVB zaštitu. Razmislite o umotavanju stilova koji blokiraju sunce sa strane.

Traumatske povrede oka

Prema AAO, muškarci pretrpe traumatske povrede oka tri puta češće nego žene. Otprilike 25 posto ozljeda oka događa tokom bavljenja sportom. Druga četvrtina povreda nastaje prilikom popravke u kući.

Traumatske ozljede oka mogu uključivati:

  • Razderotina očne jabučice
  • Strano tijelo u oku
  • Hemijske opekotine

Simptomi traumatskih ozljeda oka uvelike variraju ovisno o vrsti i težini ozljede. Simptomi mogu uključivati:

  • Krvarenje u i oko oka
  • Bol u oku
  • Gubitak vida
  • Prelom orbite

Liječenje traumatskih ozljeda oka varira ovisno o vrsti ozljede. Ako zadobijete povredu oka, važno je da potražite medicinsku pomoć čak i ako mislite da je blaga. Kako biste se zaštitili od traumatskih ozljeda oka, bitno je da nosite odgovarajuće naočale za aktivnost u kojoj učestvujete. Na primjer, ako se bavite određenim sportovima koji imaju potencijalni rizik od ozljede oka, kao što je hokej, nosite sportske zaštitne naočale. Također je od vitalnog značaja koristiti zaštitne naočale kada dovršavate kućne projekte, kao što su radovi u dvorištu ili gradnja.

Daltonizam

Iako daltonizam nije ozbiljna stvar, ono utječe na jasnoću u kojoj osoba može vidjeti boje. Daltonizam nastaje kada su određene ćelije u obliku konusa u očima neispravne ili ne rade ispravno. Obično ljudi koji imaju daltonizam ne mogu razlikovati određene boje, kao što su crvena i zelena. Američka akademija za oftalmologiju izvještava da su muškarci u mnogo većem riziku od razvoja daltonizma od žena. Najčešći tip daltonizma se prenosi preko X-hromozoma. Da bi se razvilo sljepilo za boje, osobe sa dva X-hromozoma (žene) moraju imati oba hromozoma defektna da bi sljepila na boje. Većina muškaraca ima jedan X i jedan Y hromozom. Muškarci trebaju imati samo jedan defektan X-hromozom da bi razvili sljepoću za boje. Iako ne postoji lijek za sljepoću za boje, dostupne su posebne naočale i kontaktna sočiva koja mogu pomoći u ispravljanju nedostataka boje.

Leave a Reply