You are currently viewing Zašto zatvaramo oči kad kišemo?

Zašto zatvaramo oči kad kišemo?

Jedan dašak cvijeta koji pupa i već možete osjetiti pritisak u plućima. Nos vas svrbi, vaše oči se zatvaraju i počinjete kihati. S obzirom da je pred nama sezona alergija to će se često dešavati.

 Svi znamo kad dolazi nagon da kihnemo. Ono što ne znamo je zašto se naše oči automatski zatvaraju kad se to dešava. 

Postoji urbana legenda koja kaže da moramo zatvoriti oči jer će nam od velikog pritiska one ispasti. Priča iz 1882. u New York Timesu kaže kako se to desilo jednoj ženi. Njeno oko je ispalo nakon kihanja. 

Prema ovoj priči, žena je imala nezgodu. Dok se vozila autom, odjednom je uhvatila serija kihanja zbog koje joj je jedna očna jabučica ispala. 

Stručnjaci kažu kako nema dokaza u modernoj dobi da je ikada ičije oko ispalo od kihanja, iako kažu da se to možda desilo nekoliko ljudi koji su nasilno povraćali. Međutim, i to se dešavalo onima koji su imali problema s mišićima oko očiju. 

Oni kažu i kako kapak nema snage da zadrži oko od ispadanja, ali čak i ako mišići oko očiju nemaju snagu da zadrže oko, to ne znači da će ‘ispaliti’ vani ako jače kišete. 

Šest mišića oka čvrsto drže jabučicu u džepu, zbog čega je skoro nemoguće da oko ispadne. Iako osjetite pritisak u licu, pritiska nema u očima. Nazalni prolaz odvojen je od oka nekim kostima i membranama. 

Pa zašto onda zatvaramo oči dok kišemo? 

To je nenamjerni refleks. Kada naš mozak pošalje poruku ovom mišiću, jedan dio poruke kaže da se oko zatvori. Slično je i s tetivnim refleksom. Duboki tetivni refleks je ono što se dešava kada doktor kucne vaše koljeno malenim čekićem i vaša noga poskoči. To naše tijelo jednostavno ne može kontrolisati.

Skoro je nemoguće kihnuti otvorenih očiju, ukoliko prisilno prstima ne držite kapke otvorenima. 

Otvorene oči dok kišete nisu nemoguće, ali to znači da morate raditi protiv svog refleksa. Taj refleks je vrlo snažan, jer tijelo sakuplja svu moguću silu da izbaci ono što treba iz disajnih puteva.

Ukoliko ste propustili, pročitajte i ovaj članak: Šta je i kako se liječi dermatitis kapka?

Leave a Reply