You are currently viewing Šta vam oči mogu reći o bolesti srca? 

Šta vam oči mogu reći o bolesti srca? 

Oči zaista mogu svašta da nam kažu. Zapravo, jedan pregled oka može otkriti razne skrivene probleme.

Kako je to moguće? Raspored krvnih sudova na pozadini oka, poznata kao vaskulatura mrežnjače, blisko je povezana sa zdravljem srca. To znači da probleme koje vidimo u oku mogu se direktno povezati sa zdravstvenim problemima srca i krvnih sudova u tijelu. 

Većina pregleda oka uključuju pregled vanjskog i unutrašnjeg dijela oka. Da bi to učinili oftalmolozi koriste oftalmoskop da bi pregledali reflekse zjenice, leća oka, mrežnjaču i očni živac.

Oči mogu ukazati na:

  • Visok krvni pritisak ili hipertenziju. Dešava se kada je sila krvi na zidu od arterije previsoka. U oku visok pritisak može uzrokovati retinopatiju ili oštetiti glavni izvor krvi za oko. To dovodi do krvarenja u oku, zamagljenog vida, oticanja, krvnih ugrušaka, oštećenja živaca ili čak oštećenja mrežnjače. 
  • Začepljene arterije. Hipertenzija nije jedini problem povezan sa srcem koji se može detektovati u oku. Ako u oku vidimo mali emboli, mogu biti rezultat arteriosklerotskog plaka u karotidnoj arteriji, glavnoj arteriji koja dovodi krv do glave i vrata, ili mogu biti zbog embolija u srcu. 
  • Dijabetes. Dijabetes se također može primijetiti u toku pregleda oka. Ali s obzirom da dijabetes može imati spore simptome, lako ga je promašiti. U oku, visok nivo šećera u krvi može napraviti probleme u manjim krvnim sudovima. Ako se to desi, pacijent je na riziku od dijabetičke retinopatije, što može dovesti do sljepila i problema u srcu i bubrezima. 

Artritis. Pored mogućnosti otkrivanja srčanih problema kroz progled mrežnjače, sistemične upalne bolesti koje uzrokuju artritis i upale u drugim dijelovima tijela također se mogu uočiti. Mnogi od ovih stanja mogu uzrokovati upalu oka i dovesti do bolova, crvenila i gubitka vida. Suhe oči, na primjer, često se povezuju s ovim stanjima. Ako je stanje teže i ako se ne liječi, može uzrokovati oštećenja na rožnjači.

Leave a Reply