You are currently viewing Kako smanjiti tamne krugove oko očiju? 

Kako smanjiti tamne krugove oko očiju? 

Iako tamni krugovi nisu opasni, mnogi žele da ih se riješe.

Međutim, treba imati na umu da ih se vjerovatno ne možete trajno riješiti. Zbog tamnih krugova izgledamo starije i umornije, zbog čega ih se želimo riješiti ili bar umanjiti. 

Kako se riješiti tamnih krugova oko očiju?


Kada shvatite zašto vam se krugovi pojavljuju, možete odabrati i tretman. Neke osobe promijene životni stil, dok se drugi okreću tretmanima i proizvodima. Iako su možda sigurni, većina ih nije efikasno. Postoji nekoliko tehnika i lijekova koji mogu smanjiti njihov izgled.

Potrudite se da se dobijete dovoljno sna

Neke osobe primijete tamne krugove u periodima kada ne spavaju dovoljno. Nedostatak sna može uzrokovati ove krugove, a neka istraživanja su pokazala da odmor i sveukupno dobro zdravlje može smanjiti tamne krugove. 

Podignite glavu dok spavate

Osobe koje ujutro imaju tamniju kožu ispod očiju, a koja se posvijetli u toku dana vjerovatno imaju povećane krvne sudove ili vaskulaturu oko očiju. Podizanje glave dok spavate potaći će krv da teče od glave i lica, umjesto prema, i tako smanjiti oticanje i tamnjenje oko očiju. 

Hladna obloga

Osobe s povećanim krvnim sudovima mogu imati koristi od hladnih obloga. Hladne obloge sužavaju krvne sudove oko očiju, ali i oticanje. 

Ograničite izlaganje suncu 

Zaštitite kožu od sunca. UV zrake mogu pogoršati tamne krugove kod nekih osoba. Zaštitite oči naočalama, hidratantnim kremama sa SPF faktorom i šeširom. 

Listovi krastavca i čajne kesice 

Iako efikasnost ovog tretmana nije 100% potvrđen, hladna temperatura krastavca može smanjiti otekline od spavanja, ekcema ili alergija. Neki također koriste čajne kesice, hladeći ih i stavljajući na oči. Bitno je napomenuti da nema naučno potvrđenih efekata krastavica ili kesica od čaja. 

C vitamin 

C vitamin poboljšava proizvodnju kolagena. Povećavajući proizvodnju kolagena ispod očiju može umanjiti zastoj krvi. 

Retinoidne kreme 

Mogu pomoći kod proizvodnje kolagena i poboljšati izgled tamnih krugova. Ove kreme također smanjuju količinu melanina u koži (melanin koži daje boju). Retinoidne kreme nisu pogodne za svakoga. Treba se savjetovati s doktorom ili drugim zdravstvenim stručnjacima prije korištenja. 

Ukoliko ste propustili ovaj članak, pročitajte ga sada: Zašto je pistacij dobar za zdravlje naših očiju?

Leave a Reply