You are currently viewing Zašto je pistacij dobar za zdravlje naših očiju?

Zašto je pistacij dobar za zdravlje naših očiju?

Operacije oka mogu poboljšati vid i kvalitetu života, ali dobro je zapamtiti da i dobra ishrana može pomoći kod vida i sveukupnog zdravlja oka.

Jedna od najboljih vrsta hrane za oči i vid je pistacij. Oni imaju tvrdu ljusku i plod unutra koji se često jede kao užina. Ne samo da su odličnog ukusa, već imaju i odlične koristi za zdravlje pa čak i za oči. Evo zašto su dobri.

Bogati su karotenoidima

Jedna od mnogih prednosti pistacija je taj što je bogat karotenoidima. To je grupa antioksidansa koja se nalazi u mnogo vrsta hrane, i koja je efikasna u zaštiti protiv pojave katarakta, problema koji se često pojavljuje kod starijih osoba. Istraživanja su pokazala da ishrana bogata karotenoidima može umanjiti oštećenja na mrežnjači.

Smanjuju rizik od starosne makularne degeneracije

Starosna makularna degeneracija koja se dobije s godinama glavni je uzrok sljepila. Antioksidansi u pistaciju mogu pomoći u zaštiti od starosne makularne degeneracije smanjujući štetu slobodnih radikala. Slobodni radikali su spojevi koji mogu uzrokovati ozbiljnu štetu vidu kao i ostatku naših tijela.

Sadrži veliku količinu mononesazićenih masnih kiselina

Vjerovatno ste čuli da je masnoća generalno loša za zdravlje, međutim to nije istina. Postoje i zdrave masnoće, a one se nalaze u pistacijima. Mononezasićene masti mogu poboljšati upijanje karotenoida.

Štite oči od sunca

Stalno izlaganje suncu može oštetiti naše oči. Međutim, pistaciji mogu zaštititi našu kožu od sunca. Zeaksantin, još jedan antioksidans u pistaciju, može oporaviti oštećenja od sunca. Oni također mogu zaštiti očne mišiće i tkiva.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Dijabetes je jedan od glavnih problema kod zdravlja koji može dovesti do još većeg rizika od pojave problema s vidom. Fosfor je jedan od nutrijenata koji pomaže kod zaštite od dijabetesa. Pored toga, smatra se da jedna šolja pistacija ima 60% preporučenog dnevnog unosa fosfora. Može smanjiti i rizik od razvijanja dijabetesa tip 2.

Odličan izvor E vitamina

Nedostatak E vitamina može imati negativan utjecaj na vaš vid. S druge strane, ako unesete dovoljno E vitamina možda ćete moći smanjiti rizik od pojave starosne makularne degeneracije, katarakta i drugih problema kod vida. Postoje i neki dokazi koji ukazuju da E vitamin može smanjiti rizik od dijabetičke retinopatije. Pored toga, neke studije su pokazale i da E vitamin može potencijalno smanjiti rizik od katarakta do 14%.

Pistaciji se smatraju izvorom mnogih nutrijenata, pogotovo za vid. Međutim, kao niti jedna druga ‘izolovana’ vrsta hrane, sam pistacij ne može riješiti sve probleme niti spriječiti sve. U svakom se slučaju preporučuju redovni pregledi očiju, a neće boljeti da uvedete pistacij u svakodnevne obroke u obliku užine.

Leave a Reply