You are currently viewing Kako sunčane naočale štite naše oči?

Kako sunčane naočale štite naše oči?

Već nam je poznato da krema za zaštitu od sunca štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, ali one mogu imati štetan učinak i na naše oči.

Baš kako krema za sunce odbija sunčeve zrake da bi koža blistala i ne bi gorila, tako i sunčane naočale odbijaju svjetlost i blještavilo koje je loše za zdravlje naših očiju.

Evo kako nas sunčane naočale štite, pored toga što upotpunjavaju naš izgled.

  • UV zaštita: UV zaštita je glavni heroj kod zaštite očiju i vjerovatno najbitniji element kvalitetnih sunčanih naočala. UV premaz na plastičnim naočalama mogu spriječiti vaše oči od štetnih sunčevih zraka. Naočale napravljene od polikarbonata također imaju ugrađenu UV zaštitu.
  • Ogledalo: Naočale koje imaju efekat ogledala su prva linija odbrane vaših očiju od UV zraka. Premaz se nanosi na prednju stranu stakla i ima ulogu ogledala. Ne samo da nam pomaže da ne škiljimo i naprežemo oči, također filtrira i štetne sunčeve zrake.
  • Nereflektivni premazi: Nereflektivni ili AR premazi pomažu kod uklanjanja dosadnih refleksija i omogućavaju puno čistiji vid tako što sprječavaju svjetlo da se odbija od stražnjeg dijela naočala.
  • Polarizirana leća: Polarizacija je trend u današnjem vremenu – ali postoji i razlog zašto. Jeste li ikada bili na planini ili ski resortu, ili na jezeru kad ste primijetili specifičan napor u očima zbog refleksije svjetla od vodene ili snježne površine? To se zove polarizovano svjetlo koje uzrokuje blještavilo i smanjuje vidljivost. Iako polarizovana stakla ne štite od štetnih UV zraka, ona filtriraju i blokiraju reflektirajuće svjetlo za lakšu vožnju i obavljanje vanjskih aktivnosti.

Ako tražite adekvatne sunčane naočale obratite pažnju na to da li imaju zaštitu od UV zraka i na veličinu. Ponekad su veće naočale bolje, jer ugodno sjede na vašem licu i pokrivaju sve što treba zaštititi ali i količinu svjetlosti koja prolazi kroz bočne otvore.

Suprotno popularnom mišljenju – tamnije naočale nisu nužno bolji izbor za zaštitu od sunca, dok boja okvira ne predstavlja nikakvu ulogu i u potpunosti zavisi od vas.

Leave a Reply