You are currently viewing Veličina zjenica i šta to znači za naše zdravlje?

Veličina zjenica i šta to znači za naše zdravlje?

Veličina vaših zjenica može vašem doktoru reći više o vašem zdravlju. Može otkriti neke probleme za koje niste znali.

Postoji više dijelova oka, a zjenica je jedan od najbitnijih. Ona kontroliše količinu svjetlosti koja ulazi u vaše oko i stalno mijenja veličinu. Prirodno se širi i skuplja zavisi od jačine svjetlosti oko vas, ili od toga da li gledate u bliže ili dalje predmete. 

Šta je zjenica?

Zjenica je okrugla crna tačka u centru irisa. Iris je obojeni dio vašeg oka, a zjenica je rupa kroz koju svjetlost dolazi do mrežnjače. Vaš iris ima mišiće koji reaguju na vanjski stimulans da bi se kontrolisao ulazak količine svjetlosti koji dolazi do mrežnjače. Kod jače svjetlosti, zjenica se skuplja da smanji količinu svjetlosti koja ulazi, a u mraku se ona širi da dozvoli više svjetlosti da uđe da možete bolje vidjeti. 

Zjenice se također šire i skupljaju zavisno da li gledate u bliži ili dalji predmet. Normalna veličina zjenice rangira od 2 do 8 mm, zavisno od svjetlosti. Što je osoba mlađa, to su zjenice veće na normalnom osvjetljenju. 

Mogući problemi 

Abnormalnosti veličine zjenica ponekad znače da postoji problem ili bolest. U nastavku smo naveli samo neke od mogućih bolesti, zato što postoje i druge bolesti koje mogu uzrokovati iregularnu funkciju zjenica.

  • Aneurizma mozga: Aneurizma koja pritiska put živca do mozga može uzrokovati raširene zjenice, kao i druge simptome.
  • Karcinom pluća: Karcinom koji zahvata gornji dio pluća može se proširiti i utjecati na živce koji kontrolišu zjenicu. 
  • Tumor na mozgu: Tumor koji je blizu početka zjeničnog živca može uzrokovati probleme kod funkcije zjenice. 
  • Multipla skleroza: Ona može oštetiti optički nerv, što dovodi do abnormalne reakcije zjenica, što se još naziva i aferentni pupilarni defekt (APD).
  • Trauma glave: Udarac u glavu ili potres mozga može uzrokovati suženu zjenicu s jedne strane. 
  • Klaster glavobolje: Također mogu uzrokovati suženu zjenicu s jedne strane. 
  • Moždani udar: Može ponekad uzrokovati promjene kod veličine zjenica. 
  • Sifilis: Može uzrokovati Argyll-Robertsonove zjenice. To su manje, nejednake zjenice koje se sužavaju kad se fokusirate na bliži objekat, ali ne reaguju normalno na svjetlost. 

Rekreativne droge i alkohol također mogu uzrokovati abnormalno sužavanje i širenje zjenica. To može biti znak intoksikacije ili predoziranja. Neki antihistaminici ili lijekovi koji liječe glaukom također mogu proširiti vaše zjenice. 

Leave a Reply