You are currently viewing Pomažu li suplementi od šafrana kod makularne degeneracije? 

Pomažu li suplementi od šafrana kod makularne degeneracije? 

Antioksidansna i protuupalna svojstva šafrana mogu biti od potencijalne pomoći kod očnih bolesti.

Istraživanje iz 2017. godine fokusiralo se na efekat šafrana kod 54 osobe sa suhom starosnom makularnom degeneracijom. 

Istraživači su podijelili učesnike u dvije grupe: grupa kontrole i grupa tretmana. Grupa tretmana uzimali jsu 50mg šafrana dnevno 3 mjeseca. 

Prije i poslije studije, istraživači su izmjerili: 

  • Vidnu oštrinu kod učesnika, tj mogućnost čistog prepoznavanja oblika ili predmeta na određenim udaljenostima
  • Osjetljivost na kontraste, mogućnost primjećivanja suptilnih razlika u nijansama ili uzorcima
  • Debljina mrežnjače
  • Općeniti kvalitet života zbog lošijeg vida

Pronašli su značajno poboljšanje kod vidne oštrine i kontrastne osjetljivosti u grupi koja je uzimala šafran, i nikakvo poboljšanje kod druge grupe. To je dovelo istraživače do zaključka da šafran može usporiti napredak suhe starosne makularne degenracije.

Kako se šafran može uzimati? 

Šafran je čest začin u azijskoj, srednjeistočnoj i evropskoj kuhinji. Mogu se kupiti suhi prutići na internetu i u prodavnicama. Da bi se izvukao okus šafrana, treba se potopiti u vruću vodu i popiti kao čaj ili dodati šafran s vodom u neki recept. Može se uzimati i kao oralni suplement, ili druge suplemente s antioksidansnim komponentama šafrana, poput krocina. 

Kako funkcioniše ?

Antioksidansna aktivnost šafrana može biti efikasna kod poboljšanja simptoma starosne makularne degeneracije i usporavanja napretka bolesti. Zapravo, glavne komponente šafrana su antioksidansi šafranal, krocin i krocetin. Šafran može pomoći kod regulisanja gena i povećavanja otpornosti tkiva. Može pomoći i kod smanjenja neuroinflamacije – upale u centralnom nervnom sistemu – što se može vezati za degenerativne bolesti poput suhe starosne makularne degeneracije. 

Leave a Reply