You are currently viewing Dalekovidnost (hipermetropija)

Dalekovidnost (hipermetropija)

Hiperopija se javlja zbog oblika oka i njegovih komponenata, a za razliku od prezbiopije, do nje ne dolazi zbog starenja očne leće.

Uzroci i faktori rizika

Dalekovidnost je posljedica toga što svjetlost u oko ne ulazi pravilno, pa se fokusira ispred stražnjeg dijela oka ili rožnica ima premalu zakrivljenost. Nasljedni faktori često kontrolišu rast i razvoj oka.

Simptomi

Uobičajeni znakovi hipermetropije uključuju poteškoće sa koncentracijom i održavanje jasnog fokusa na predmete u blizini, naprezanje očiju, umor i/ili glavobolje nakon bliskog posla, bolne oči i razdražljivost ili nervozu.

Dijagnoza

Uobičajeni pregledi vida, poput onih koji se rade u školama, često ne otkrivaju dalekovidnost. To je zato što ove osobe mogu s malo poteškoća prepoznati slova na očnoj karti, ali često nisu efikasno testirane na bliskoj udaljenosti. Međutim, kompletan pregled oka uključivat će potrebna ispitivanja za dijagnozu hiperopije.

Liječenje

Ako je potrebno, doktor vam može ponuditi mogućnosti liječenja. U blažim slučajevima dalekovidosti, vaše oči mogu kompenzirati bez korektivnih leća. U drugim slučajevima, doktor propisuje naočale ili kontaktne leće koje mijenjaju način na koji svjetlost ulazi u oči, što vam omogućava da jasno vidite bliske predmete.

Leave a Reply