You are currently viewing Nevena Klinac: Optičar izrađuje pomagala za vid, popravlja ih i prodaje 

Nevena Klinac: Optičar izrađuje pomagala za vid, popravlja ih i prodaje 

Posao optičara se obavlja s visokom preciznošću i spretnošću te mora imati razvijen osjećaj za detalje i estetiku. To je naročito važno.

Nevena Klinac, optičar

Nevena Klinac je optičar, ima 22 godine i živi u Vrgorcu. Završila je srednju školu Tehničara za očnu optiku u Splitu, a posao optičara radi već tri godine u Pločama. U slučaju da se primijete neke promjene u funkciji oka, jako je bitno konzultirati se s liječnikom jer sam život po sebi može biti veoma otežan bez zdravog osjetila vida. Taj nadasve maleni dio našega tijela čini jednu od najvažnijih uloga u našem tijelu i našem životu. Više od 80% osjetilnih podražaja dolazi nam kroz osjetilo vida, kroz oko. Za sve to su zaslužni optičari koji izrađuju pomagala za vid.

Kako ste se odlučili za posao optičara?

Za posao optičara sam se odlučila moram Vam priznati sasvim slučajno. Sa 15 godina kada sam trebala upisati srednju školu, malo sam istraživala o zanimanjima koja se nude i tako sasvim slučajno naiđem na moj smjer – tehničar za očnu optiku, u Obrtničkoj školi Split. Zanimalo me je što je to zapravo, na kraju mi se jako svidjelo i volim svoj posao.

Kako je tekao vaš put obrazovanja?

Moj put obrazovanja je bio poprilično stresan. Kada sam sa 15 godina rekla svojim roditeljima da iz male sredine idem u potpuno drugi i nepoznati grad na školovanje bili su van sebe. Pokušavali su me odgovoriti od te zamisli, ali ja sam bila uporna i znala sam da je to ono što ja hoću. Danas sam im jako zahvalna što su bili uz mene i vjerujem da su ponosni na mene.

Šta tačno je posao jednog optičara?

Optičar izrađuje pomagala za vid, popravlja ih i prodaje. Posao optičara se obavlja s visokom preciznošću i spretnošću te mora imati razvijen osjećaj za detalje i estetiku. To je naročito važno.

Kako izgleda jedan vaš radni dan?

Radni dan nam počinje pripremom radnog prostora te pokretanjem strojeva. Zatim pomažemo našim kupcima odabrati odgovarajući okvir prema njihovoj fizionomiji lica te odgovarajuće naočale i leće prema nalazu liječnika i njihovim potrebama. Nakon što smo sve dogovorili brusimo leće prema odabranom okviru te ih na kraju ugrađujemo u okvir. Također obavljamo i sve popravke na naočalama.

Leave a Reply