You are currently viewing Emina Srna: Kontaktna sočiva

Emina Srna: Kontaktna sočiva

Veoma popularno optičko pomagalo su kontaktna sočiva

Kontaktna sočiva su revolucionarna pomagala za vid koja su promijenila način na koji milioni ljudi širom svojeta vide i doživljavaju svojet oko sebe. Ova tanka, prozirna sočiva postavljaju se direktno na površinu oka kako bi ispravila refraktivne greške i omogućila jasno vidno polje bez potrebe za naočalama. Više o tome u nastavku nam piše Emina Srna.

 Piše: Emina Srna, optometrista

Kontaktna sočiva dele se prema vrsti materijala na:

-meka

-tvrda i

-polutvrda ili gasprousna (GP sočiva)

Najzastupljenija su meka kontaktna sočiva koja su pri tom veoma lagana i udobna. Postavljaju se direktno na rožnjaču i formiraju suzni film koji je veoma važan za nošenje kontaktnih sočiva jer je rožnjača neprokrvljeni deo oka i preko tog sloja suza rožnjača “diše”.

Prema periodu nošenja, meka kontaktna sočiva dele na:

-dnevna

-mesečna

-tromesečna

-godišnja

DNEVNA SOČIVA

Sama činjenica da se nose samo jedan dan, govori o nihovoj bezbednosti i prednosti. Nema korišćenja rastvora za održavanje, što ih čini veoma popularnim za vreme godišnjih odmora i sportista. Jedini nedostatak je što zbog svoje cene nisu dostupne baš svima.

MESEČNA SOČIVA

Upravo ova sočiva koristi najveći deo populacije. Mesečna sočiva sa manjim procentom vode, mogu se nositi ceo dan, ali sa nedovoljnom propustljivošću za kiseonika da bi sa njima prespavali. Postoje i mesečna sočiva koja su za flexibilno nošenje do 7 dana i noći i mesečna terapeutska sočiva koja se mogu nositi do 30 dana. Danas, veoma korišćena sočiva,Ultra- za digitalnu generaciju sa Moisture Seal tehnologijom pružaju udobnost i do 16 h nošenja korisnicima koji više sati dnevno provode ispred monitora računara, tableta, telefona….

TROMESEČNA SOČIVA

Dizajnirana da pružaju jasan vid i udobnost do 90 dana, popularna zbog svoje ekonomičnosti, ali im je glavni nedostatak smanjena bezbednost za zdravlje oka zbog dugotrajnije upotrebe.

GODIŠNJA SOČIVA

Sa velikim opsegom dioptrija, ali su sve manje u upotrebi zbog svog materijala koji vezuje za sebe proteine, nečistoće i masnoće. Nisu bezbedna za zdravlje oka i mogu biti razlog nastanka bakterijskih ili alergijskih reakcija oka.

Meka kontaktna sočiva su najpopularnija zbog svog komfora, jer ih mogu nositi i mala deca i sportisti i jako stare osobe. Savremeni materijali i tehnologija izrade su nam omogićili da imamo u ponudi sočiva koja su jako propustljiva za kiseonik, odnosno imaju visok dK koeficijent da bi rožnjača mogla da “diše”, što je od neprocenjive važnosti za zravlje oka.

KONTAKTNA SOČIVA koja rado preporučujemo u našem kabinetu za sočiva su:

Air Optix Aqua, Ultra, Pure Vision, Biomedics, Soflens.

Svakom korisniku kontaktnih sočiva pružamo obuku za korišćenje i održavanje i redovne kontrole, kao preduslov za uspešno i zdravo nošenje kontaktnih sočiva.

VRSTE MATERIJALA MEKIH KONTAKTNIH SOČIVA

-Silikon hidrogel-

Najsavremeniji materijal mekih kontaktnih sočiva i predstavlja pravi izbor među svojim konkurentima. Sadrži veoma visok dK koeficijent, što znači da propušta veliku količinu kiseonika i da ima smanjen procenat vode, što rezultira stabilnijim karakteristikama sočiva. Veoma su pogodna i za oko sa smanjenom količinom suza.

-Hidrogel-

Material sočiva u širokoj primeni. Direktno je povezan sa količinom suza u oku, pa usled nedostatka suza, dovodi do osećaja neprijatnosti, pogotovu u popodnevnim satima. Veći procenat vode u ovim sočivima traži i veću količinu suza. To predstavlja i njihov nedostatak.

KOZMETIČKA KONTAKTNA SOČIVA

-SOČIVA U BOJI-

Danas veoma rasprostranjena kontaktna sočiva, kako zbog vremena u kojem živimo i željom za promenama, filmskoj i modnoj industriji, tako i u širokoj (masovnoj) upotrebi jer u isto vreme možemo korigovati dioptriju i promeniti boju oka. Dostupna u više nijansi u zavisnosti da li se želi postići prirodna ili intenzivnija promena boje oka.

*INDIKACIJE ZA NOŠENJE MEKIH KONTAKTNIH SOČIVA*

-Medicinski razlozi-npr. visoka kratkovidost ili visoka dioptrija samo na jednom oku

-Estetski razlozi-npr. povrede oka gde želimo postići približno istu boju oka.

*PREDNOSTI ZA NOŠENJE MEKIH KONTAKTNIH SOČIVA*

Nošenje mekih kontaktnih sočiva:

-Pruža maksimalan vidni komfor

-Ne iritira

-Nije potreban period adaptacije

-Ne ograničava vidno polje

-Nema magljenja stakala

-Ne vrše pritisak na nosu i ušima,

-Prvi izbor za sportiste

Leave a Reply