You are currently viewing Amila Gekić: Kako odabrati oblik naočala?

Amila Gekić: Kako odabrati oblik naočala?

Naočale koje osoba nosi postaju dio njihovog identiteta

Piše: Amila Gekić

Optike su sigurna mjesta gdje se susreću stručnost, inovacija i briga o vašem vidu. Optičarska radnja je prostor u kojem se kombiniraju visokokvalitetni proizvodi, stručna usluga i individualno prilagođena rješenja za sve vaše očne potrebe. U nastavku teksta Amila daje savjete kako odabrati oblik naočala.

Amila Gekić  ima 34 godine.  Supruga je i majka dva predivna dječaka. Njezin prvi posao bio je rad u optičarskoj radnji u Bugojnu, gdje je i stekla prve korake i ljubav u svom poslu. Nakon nagovora supruga je otvorila privatnu optičku radnju u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Vremenom, stekla je zvanje za naočalnog majstora optike V stepen. Ona i suprug su mnogo enerije, vremena, rada i truda da bi danas bili gdje jesu. Zajedno sa svojim suprugom postavili su visoke profesionalne ciljeve i zato vole da kažu da je optika njihova misija. Danas su jedna od vodećih optika na našoj regiji.

Odabrati naočale koje nam odgovaraju ili pomoći nekom pri odabiru je veoma zahtjevan posao. Naravno, svake naočale će služiti svojoj svrsi, ali postoji i estetski aspekt o kome treba voditi računa. Naočale koje osoba nosi postaju dio njihovog identiteta, samim tim treba se potruditi da naočale koja osoba bude nosila, odgovaraju njihovom stilu, obliku lica i tenu. Uz odgovarajuće naočale osoba ima samopouzdanje, osjeća se dobro, a naočale postaju njihov autentični modni detalj.

KAKO ODABRATI OBLIK  NAOČALA OBZIROM NA OBLIK LICA?

Ne postoji univerzalni okvir koji odgovara svima i priznajmo da postoji svijet optike bi bio veoma monoton. Možda bi odabir naočala bio lakši, ali ne brinite, tu smo da pomognemo. Generalno pravilo je da biramo okvir koji je kontrast našem obliku lica, daje balans našem licu i ističe crte našeg lica. Ovdje su oblici lica i prijedlozi koji okvir da probate.

OBLIK LICA SRCE

Ovaj oblik lica ima široko čelo, usku bradu i ponekad V oblik rasta kose(tj. kosa raste ka centru čela u obliku slova V). Ovom obliku lica odgovaraju okrugli, ovalni i okviri u obliku pravougaonika. Pravougaone naočale i avijatičarke dodaju mekoću I balans licu s jakim uglovima. Naočale sa dubljim i širim dnom također odgovaraju ovom obliku lica, jer mu dodaju balans. Okrugli okviri privlače pažnju na sebe odvlačeći je sa širine čela.

OVALNI OBLIK LICA

Ako imate proporcijalne strane lica i okruglasto čelo i bradu, vaše lice ima ovalni oblik. Ovalno lice također može imati jajast oblik, te može imati par uglova. Izbalansirane proporcije ovalnog lica znači da mu skoro svaki oblik naočala pristaje. Tako da u obzir trebate uzeti crte lica koje su vam dopadljive i želite ih istaknuti. Izaberite oblik badema ,pravougaonika ili oversize okvir za jedinstven izgled. Odvažni i geometrijski stilovi također laskaju ovom obliku lica.

OKRUGLI OBLIK LICA 

Okrugli oblik lica je relativno jednak u širini i dužini ,bez uglova. Ako imate okrugli oblik lica vaše jagodice su najšira crta vašeg lica a brada vam je zaobljena. Ugaoni okviri mogu učiniti da ovaj oblik lica izgleda duže, dok pravougaoni okviri daju kontrast vašem licu i ističu vaše crte. Pravougaoni i geometrijski okviri daju definiranost ovom obliku lica sa mekim crtama.

KOCKAST OBLIK LICA

Kockast oblik lica krase crte pravih linija, relativno proporcionalno lice sa širokim čelom. Neka lica su duža nego šira pa više sliče pravougaonom obliku. Ako vaše lice ima proporcionalnu širinu i dužinu ,uski okviri mogu učiniti da vaše lice izgleda duže. Okviri okruglog i ovalnog oblika će vašim ugaonim crtama lica i strukturi dati balans i mekoću.

OBLIK LICA DIJAMANT

Karakteristične crte ovog oblika lica su jagodice koje su najšira tačka obraza, uska vilica i usko čelo. Također moguće je da primjetite šiljast ili ugaoni oblik vilice. Ovaj oblik je suprotnost ovalnom i okruglom obliku lica, kojima nedostaju ugaone crte. On je duži nego širi, dodajući elegantan i distinktivan dodir vašem sveukupnom izgledu. Okrugle, ovalne i okvir oblika mačije oko odgovaraju ovom   obliku lica jer dodaju mekoću ovom obliku lica.

TROUGLAST OBLIK LICA

Ako je vaše lice šire pri dnu a uže pri vrhu možete ga smatrati trouglastim oblikom. Vaši obrazi i brada su najizraženiji ako imate ovaj oblik lica. Probajte okvire raznih oblika, također probajte okvire koji su upadniji na vrhu, kao što su okviri u obliku mačijeg oka, avijatičarke ili D-okvir (tj. okvir u obliku slova D) koji daju kontrast donjem dijelu vašeg lica.

KOJU BOJU NAOČALA IZABRATI OBZIROM NA NAŠ TEN?

Imamo tri aspekta koja želimo uzeti u obzir dok biramo boju našeg okvira, a to su:

Boja očiju

Boja kose

Ten

Uzmite u obzir okvire koji pare uz boju vaših očiju. Također možete tražiti okvir koji se slaže uz kombinaciju vaše kose i očiju, te kako se sve slaže uz vaš cjelokupan izgled. Uz vašu kosu i oči, razmislite koji okvir bi se slagao uz vaš ten.

BOJA OČIJU

Oči su bitan aspekt odabira okvira, želimo okvir pomoću kojeg će naše oči doći do izražaja.

SMEĐE OČI

Smeđe oči mogu biti tople ili hladne u svom tonu, zavisi od toga koliko su tamne. Većina smeđih očiju se dobro slaže sa toplijim tonovima kao što su kornjačin oklop miks smeđih nijansi, zlatne nijanse i nijanse zelene boje. Duboke, tamne nijanse zelene i sive boje pristaju smeđim očima.

Boje koje odgovaraju smeđim očima: crna, zlatna, zelena, boja kornjačinog oklopa.

PLAVE OČI

Plave oči se lijepo slažu sa plavim i sivim nijansama i kontrastne su bogatim nijansama smeđe boje i boji kornjačinog oklopa. Naočale na plavim očima izgledaju jedinstveno bez obzira koju opciju odaberete. Na vama je da procijenite želite li okvir koji se stapa s vašim licem ili okvir koji mu daje kontrast.

Boje koje odgovaraju plavim očima: plava, smeđa, siva, boja kornjačinog oklopa

ZELENE OČI

Boje koje daju izražajnost zelenim očima su zemljani tonovi i zlatni tonovi. Također dobiti ćete lijep kontrast ako se odlučite za okvir rozih ili ljubičastih nijansi.

Boje koje odgovaraju zelenim očima: smeđa, zlatna, roze, i ljubičasta.

BOJA KOSE

Boja kose varira između toplih i hladnih tonova, naravno svačija kosa je različita, tako da samo trebate biti strpljivi i pronaći ćete naočale koje vam odgovaraju.

BRUNETTE

Tople nijanse smeđe uglavnom imaju zlatne ili crvene undertonove. Zlatno-smeđa i boja kestena su dobri primjeri ove kategorije boja. Brunette hladnijih tonova su uglavnom svjetlijih nijansi sa sivkastim undertonovima-kao pepeljasto smeđa i hladniji tonovi kestenaste boje.

Boje koje odgovaraju smeđoj boji kose: crna, plava, crvena, zlatna

PLAVA KOSA

Ispod se nalazi selekcija najboljih boja koje odgovaraju plavoj boji kose. Kombinirajte predložene boje okvira sa bojom vaše kose i bojom vaših očiju i divite se rezultatima!

Boje koje odgovaraju plavoj kosi: crna, plava, roza, ljubičasta.

CRNA KOSA

Ovisno o tome da li je vaša kosa crno-smeđa ili crno-plava dobro izgleda uz mnoštvo boja. Ako imate crnu kosu i pitate se koje boje se slažu s vašom bojom kose imamo par prijedloga za vas.

Boje koje odgovaraju crnoj kosi: crna, plava, bronzana, rose gold (rozo zlato)

SIVA KOSA

Siva kosa može biti topla ili hladna .Miks bijelih i sivih pramenova izgledaju dobro kao hladni tonovi, dok neke nijanse sive imaju toplije tonove. Imamo širok spektar izbora naočala za sivu kosu.

Boje koje odgovaraju sivoj kosi: cvjetne nijanse i dezeni, boja slonovače, crvena, ljubičasta.

TEN KOŽE

Ten kože je odvojen u dvije primarne kategorije: toplo i hladno. Topliji tonovi obično imaju žute ili zelene undertonove, dok hladniji tonovi imaju više plave ili roze undertonove.

TEN TOPLIH TONOVA

TEN HLADNIH TONOVA

Boje kože hladnijih tonova slažu se sa sličnim hladnim nijansama i bojama kao što su boje na listi: crna ,siva, roze, ljubičasta, kornjačin oklop, plava

Idući dalje od toplih i hladnih kategorija, ten kože se može dalje podijeliti na tri većinske nijanse: svijetla, duboka i središna. Naočale mogu dodati posebnu dimenziju vašem izgledu ili dajući kontrast vašoj koži sa svjetlijom ili tamnijom nijansom ili komplimentirajući vaš ten sa više zasićenim nijansama.

SVIJETLI TEN

Blijed, nježno roskast ten i žut ili zelen undertonovi idu uz tople neutralne, zasićene nijanse i tamne boje. Hladnija kategorija je svijetli ten sa rozim nijansama i plavim undertonom, tako da hladnije i neutralne nijanse idu dobro zajedno.

Preporučljive boje okvira za svijetli ten sa toplim undertonovima: smeđa, zlatna, roze, ljubičasta, plava, siva, srebrna.

DUBOKI TEN

Duboki ten sa zlatnim tonovima je najbolje komplimentiran sa toplim bojama. Ako tražite modetan okvir za smeđu kožu imate mnogo opcija u ponudi.

Preporučljive boje okvira za duboki ten sa toplim undertonovima smeđa, zlatna, zelena, kornjačin oklop.

Preporučljive boje okvira za duboki ten sa hladnim undertonovima: crna, plava, zelena, ljubičasta.

SREDIŠNJI TEN

Ako imate središni ten kože sa žutim ili zelenim undertonovima, vaš svijetlosmeđi ten će učiniti da neutralne boje zasjaju. Središnji ten kože sa roze ili plavim undertonovima spada u hladniju kategoriju. Maslinasta koža se također može svrstati u ovu kategoriju.

Preporučljive boje okvira za središnji ten sa toplim undertonovima: smeđa, zlatna, zelena, kornjačin oklop.

Preporučljive boje okvira za središnji ten sa hladnim undertonovima: crna, plava, ljubičasta, crvena.

Za kraj, jednostavan trik pomoću kojeg ćete najbrže naučiti kojoj kategoriji tonova pripadate. Uzmite srebrni i zlatni nakit i prislonite ga uz svoje lice. Ako zlato vašoj koži daje ozaren i živahan izgled, onda spadate u kategoriju toplih tonova. Ako vam srebro više pristaje onda spadate u kategoriju hladnih tonove i ako oboje, srebro i zlato, izgledaju dobro na vama onda ste u kategoriji neutralnih tonova. Sada ste spremni da tražite naočale svojih snova, ali nemojte zaboraviti najbitnije. Odaberite naočale koje se vama dopadaju i u kojima se osjećate ugodno i samopouzdano.

Leave a Reply