You are currently viewing Marijana Starčević: Utjecaj stresa na naše oči

Marijana Starčević: Utjecaj stresa na naše oči

Ukoliko prolazite kroz napeto razdoblje u životu, prije ili kasnije pojavit će se simptomi stresa. Jeste  li znali da stres može uticati i na vaše oči?

dr. Marijana Starčević – Dinić

Dr. Marijana Starčević – Dinić rođena je 1974 godine u Beogradu, gdje je završila Medicinski fakultet i specijalizaciju iz oftalmologije na VMA. Od 2005 godine živi i radi u Banja Luci u ZU ”Ortooptik Dr. Bjelić”.

U 21. vijeku, u kojem je život jako užurban i nepredvidljiv, stres dolazi svakodnevno. Pored ostalih simptoma koji dolaze zbog stresa, jedan od njih je onaj koji utiče na naše oči. Koji su simptomi, te koji je prvi korak u rješavanju problema sa očima povezanih sa stresom govori nam dr. Marijana Starčević. 

Ukoliko prolazite kroz napeto razdoblje u životu, prije ili kasnije pojavit će se simptomi stresa. Jeste  li znali da stres može uticati i na vaše oči? Kako stres ima uticaj na nervni sistem i senzorne organe, produženi periodi stresa mogu uzrokovati razne probleme sa očima i vidom. Većina poteškoća sa očima, uzrokovana stresom je kratkotrajna i privremena, mogu pogoditi jedno oko, naizmjenično ili istovremeno oba oka.

Simptomi povezani sa stresom mogu uključivati:

  • vizuelne poteškoće poput viđenja nepostojećih objekata, poput zvjezdica, titranja, zamagljenja, sijena, aureola itd.
  • prošireni ili suženi vid,
  • probleme sa fokusiranjem,
  • vrlo suhe ili suzne oči,
  • osjetljivost na svijetlost,
  • promjenu dioptrije.
Tired young man feel pain eyestrain holding glasses rubbing dry irritated eyes fatigued from computer work, stressed man suffer from headache bad vision sight problem sit at home table using laptop

Prvi korak u rješavanju problema sa očima povezanih sa stresom jeste opuštanje. Najbolje što možete učiniti je probati smiriti odgovor vašeg mozga na prijetnju. Vjerovatno znate šta vas najbolje opušta i kako se najbolje rješavate stresa. Kada pronađete način da se nosite sa stresom, vaši problemi sa očima bi trebali nestati. Ukoliko se problemi sa očima nastave, svakako posjetite vašeg oftalmologa.

Leave a Reply