You are currently viewing Namirnice koje poboljšavaju vid

Namirnice koje poboljšavaju vid

Neke namirnice sadrže hranjive tvari koje mogu poboljšati zdravlje očiju i podržati dobar vid. 

Važno je napomenuti da prehrana sama po sebi ne može izliječiti ozbiljne probleme s vidom, ali zdrava prehrana može podržati zdravlje očiju i smanjiti rizik od određenih bolesti očiju. Uvijek je važno konzultirati se sa stručnjakom za oči kako biste dobili sveobuhvatne savjete i brigu o zdravlju očiju.

Evo nekoliko namirnica koje se često preporučuju za poboljšanje vida:

Mrkva

Mrkva je bogata beta-karotenom, koji se pretvara u vitamin A u tijelu. Vitamin A ključan je za zdravlje očiju i dobar vid. Ostalo narančasto povrće poput slatkog krumpira i bundeve također može biti korisno.

Spanak i zeleno lisnato povrće

Spanak, kelj, blitva i druge tamnozeleno lisnato povrće bogati su luteinom i zeaksantinom. Ove tvari su antioksidansi koji štite oči od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i mogu pomoći u prevenciji makularne degeneracije.

Jaja

Jaja su izvor luteina, zeaksantina i cinka, koji su važni za zdravlje očiju. Cink je mineral koji se nalazi u visokim koncentracijama u mrežnici oka i igra ulogu u održavanju zdravog vida.

Riba

Masne ribe poput lososa, skuše i tune bogate su omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u održavanju zdravlja očiju.

Naranče i agrumi

Agrumi poput naranči, limuna, grejpa i mandarina bogati su vitaminom C, koji je važan za zdravlje očiju. Vitamin C pomaže u održavanju zdravih krvnih žila u očima.

Bademi

Bademi su izvor vitamina E, koji je antioksidans koji štiti stanice od oštećenja. Također su bogati omega-3 masnim kiselinama i vitamino- E

Bobičasto voće

Borovnice, maline, kupine i brusnice bogate su antioksidansima koji mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju. Antioksidansi štite stanice od oštećenja uzrokovanih starenjem i slobodnim radikalima.

Leave a Reply