You are currently viewing Koliko UV zrake štete ljudskom oku? 

Koliko UV zrake štete ljudskom oku? 

UV (ultraljubičaste) zrake su elektromagnetsko zračenje koje je prisutno u sunčevoj svjetlosti i može biti štetno za kožu i oči. Postoje tri vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC, a samo UVA i UVB zrake dopiru do Zemljine površine.

Iako su UV zrake neophodne za sintezu vitamina D u tijelu, dugotrajno izlaganje UV zrakama može uzrokovati brojne štetne učinke. Na koži, prekomjerna izloženost UV zrakama može uzrokovati opekline, prerano starenje kože, pigmentaciju, smanjenje imunološkog sustava i čak povećati rizik od raka kože.

Što se tiče očiju, prekomjerna izloženost UV zrakama može uzrokovati kratkotrajne i dugotrajne štetne učinke. Na primjer, kratkotrajna izloženost UV zrakama može uzrokovati fotokeratitis (sunčanu opekotinu rožnice), što se obično manifestira kao bol, suzenje, svrbež i osjetljivost na svjetlost. Dugotrajna izloženost UV zrakama može povećati rizik od katarakte (mutacija prirodne leće u oku), makularne degeneracije (propadanje središnjeg dijela mrežnice koji je odgovoran za jasan vid) i pterigija (rast tankog tkiva preko bjeloočnice oka).

Zaštita od UV zraka je vrlo važna. To se može postići nošenjem šešira i odjeće koja pokriva kožu, upotrebom kreme za sunčanje s visokim faktorom zaštite od UV zraka, te nošenjem sunčanih naočala s UV zaštitom. Zaštita očiju je posebno važna za ljude koji rade na otvorenom, imaju svijetlu oči ili su skloni opeklinama rožnice.

Ukratko, iako su UV zrake neophodne za sintezu vitamina D, dugotrajna izloženost može uzrokovati brojne štetne učinke, posebno na koži i očima. Stoga, zaštita od UV zraka je vrlo važna kako bi se smanjio rizik od štetnih učinaka i očuvalo zdravlje kože i očiju. UV zrake (ultraljubičasto zračenje) mogu biti štetne za oči i kožu ako se izložimo prekomjernim dozama. 

Evo nekoliko skrivenih opasnosti UV zraka:

Oštećenje rožnice

Prolongirana izloženost UV zrakama može dovesti do opeklina rožnice, poznate kao keratitis. To može uzrokovati bol, crvenilo, osjetljivost na svjetlost i privremeno zamućenje vida.

Katarakte

Katarakte su zamućenje leće oka koje uzrokuje zamagljen vid. Dok UV zrake same po sebi ne uzrokuju katarakte, dugotrajna izloženost UV zrakama može povećati rizik od razvoja katarakte, posebno kod osoba koje su izložene suncu bez adekvatne zaštite tijekom dugog vremenskog razdoblja.

Pterigij

Pterigij je rast tkiva na bijelom dijelu oka koje može rasti prema sredini rožnice. Izloženost UV zrakama, osobito kod osoba koje provode puno vremena na otvorenom, može povećati rizik od razvoja pterigija. To može uzrokovati osjećaj stranog tijela u oku, crvenilo, suzenje i moguće pogoršanje vida.

Melanom oka

UV zrake također mogu povećati rizik od razvoja melanoma oka, rijetkog, ali ozbiljnog oblika raka oka. Izloženost UV zrakama, posebno tijekom djetinjstva i adolescencije, može povećati rizik od razvoja melanoma oka kasnije u životu.

Kako bi se zaštitili od štetnih učinaka UV zraka, preporučuje se sljedeće:

  • Nošenje sunčanih naočala s UV zaštitom
  • Kupite kvalitetne sunčane naočale koje blokiraju 100% UVA i UVB zrake.
  • Kombinujte sunčane naočale s nošenjem šešira s širokim obodom ili kapuljačom kako biste dodatno zaštitili oči od direktnog sunčevog svjetla.
  • Pokušajte izbjegavati izlaganje suncu tokom najjačeg sunčevog zračenja između 10 sati ujutro i 4 sata poslijepodne.

Leave a Reply