You are currently viewing Kako naviknuti dijete na dioptrijske naočale? 

Kako naviknuti dijete na dioptrijske naočale? 

Privikavanje mališana na nošenje naočala može biti izazovno, ali uz nekoliko pristupa možete ga učiniti što je moguće “bezbolnijim”. 

Kako biste pomogli svom djetetu da se lakše privikne na naočale, krenite iz roditeljske perspektive. Često roditelji kao i mališani misle da neće biti prihvaćeni u svojoj okolini. Ali na sreću danas ima mnogo okvira za dioptrijska stakla namjenjena upravo najmlađima, te je gotovo sigurno da ćete za svoje dijete moći izabrati naočale koje neće biti „napadne“ i pristajat će mu uz oblik lica. Jednom kada se pomirite s time kako vid vašeg djeteta ipak nije savršen, preostaje vam tek učiniti ono što je najbolje za njega, a to je odabir savršenih naočala. Ključ svega je pozitivan stav te spoznaja da činite samo najbolje za svog mališana.

Evo nekoliko savjeta:

Počnite rano: Idealno je započeti s nošenjem naočala u ranom dobu kako bi dijete postupno naviklo na njih. To će pomoći da naočale postanu dio svakodnevnog života djeteta.

Napravite pozitivan stav: Pokažite djetetu da nošenje naočala može biti zabavno i korisno. Nosite i vi naočale i pokažite da su one normalan i prihvatljiv dio života.

Odaberite privlačne naočale: Dopustite djetetu da učestvuje u odabiru svojih naočala kako bi se osjećalo uključeno i motivirano. Odaberite dizajne koji su djetetu privlačni i zanimljivi.

Postupno povećavajte vrijeme nošenja: Počnite s kratkim periodima nošenja naočala i postupno povećavajte vrijeme. To će pomoći djetetu da se postupno navikne na njih bez osjećaja prevelikog pritiska.

Nagradite i ohrabrujte: Pohvalite dijete i nagradite ga kad pravilno nosi naočale. To može biti jednostavna verbalna pohvala, mali dar ili posebna aktivnost koju dijete voli.

Budite strpljivi: Razumijte da će trebati vremena i strpljenja da se dijete privikne na nošenje naočala. Očekujte da će biti izazova i otpora, ali ostanite uporni i podržavajte dijete.

Pričajte o koristima: Razgovarajte s djetetom o tome zašto je nošenje naočala važno i kako im pomaže vidjeti bolje. Objasnite kako će im to omogućiti da bolje uče, igraju se i uživaju u aktivnostima.

Obratite se stručnjaku: Ako imate poteškoća u privikavanju djeteta na nošenje naočala, obratite se oftalmologu ili stručnjaku za dječji vid. Oni mogu pružiti dodatne savjete i podršku.

Važno je imati na umu da svako dijete reagira drugačije, zbog toga je bitno prilagoditi pristup i strategije prema individualnim potrebama djeteta. Strpljenje, podrška i pozitivan stav ključni su za postizanje uspješne privikavanja na nošenje naočala.

Leave a Reply