You are currently viewing Kako zaštiti oči dok radimo?

Kako zaštiti oči dok radimo?

Vrlo je bitno da znamo na koji način da zaštitimo oči dok radimo i spriječimo moguće povrede ili probleme.

Ako ste na poslu izloženi težim fizičkim poslovima ili radite s otrovnim supstancama uvijek nosite zaštitne naočale. Ovo je posebno važno za one koji rade na gradilištima, proizvodnji ili bilo kojoj profesiji gdje se mogu desiti povrede oka. Radnici na ovim mjestima trebali bi imati pristup zaštitnim naočalama, zaštitama za lice, kacigama ili respiratorima za lice.

Savjeti za sprječavanje problema oka zbog ekrana i naprezanja očiju

  • Položaj je vrlo bitan. Uvijek držite određenu distancu od ekrana, bar 50 cm udaljenosti i malo ispod nivoa očiju. Bitno je da nijedno svjetlo ne udara pravo u vaš ekran. Za te uglove možete namjestiti stolicu umjesto da mijenjate položaj ekrana.
  • Veličina teksta treba uvijek da bude dovoljno velika da vam bude ugodno dok čitate.
  • Smanjite blještavilo. Promijenite izvor svjetlosti da smanjite blještavilo i oštre refleksije jer to napreže vaše oči. Podesite i osvjetljenje ekrana na postavkama. Ako možete, nabavite filter za kompjuterske ekrane, vjerovatno ćete primijetiti da vam je udobnije dok radite.
  • Uzmite pauzu svako 20 minuta, odmaknite se od ekrana i gledajte u pod nekoliko minuta. Čak i kratke pauze mogu napraviti veliku razliku!
  • Umjetne suze: Umjetne suze možete nabaviti u apotekama, i odlične su za sprječavanje suhoće u očima.
  • Pokušajte češće treptati: Znamo da zvuči „očigledno“, ali kad se koncentrišemo često zaboravimo treptati, zbog toga nam se oči suše i naprežu. Pokušajte sebe podsjetiti da češće trepćete jer to pomaže i kod boljeg fokusiranja.
  • Nosite naočale za kompjuter: Kompjuterske naočale postaju sve popularnije rješenje kod smanjenja napora očiju. Prema informacijama, ove naočale pomažu kod lakšeg gledanja u ekran i sprječavaju veliko oštećenje očiju.

Zaštitom očiju dok radimo ili smo kod kuće, pomažemo im da ostanu zdrave i produktivne još dugo godina.

Leave a Reply