You are currently viewing Ivana Mutić: Zdrava prehrana i sunčane naočale čuvaju zdravlje očiju

Ivana Mutić: Zdrava prehrana i sunčane naočale čuvaju zdravlje očiju

Oftalmologija je područje medicine koje igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja naših očiju i vida.

Intervju: Ivana Mutić, oftalmolog

Dr. Ivana Mutić rođena je 1976. godine u Kragujevcu. U Prijedoru je završila osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet je završila u Kragujevcu, te je od 2002. do 2005. godine radila u Domu Zdravlja Prijedor kao doktor opšte prakse u dječijem dispanzeru. Od 2006. godine zaposlena u JZU Bolnica Dr Mladen Stojanović na odjelu oftalmologije. Specijalistički ispit iz oftalmologije na Medicinskom fakultetu u Banja Luci položila je 2011. godine.

Oči su naši prozori u svijet, a oftalmolozi su ti koji nas održavaju u fokusu. U današnjem intervjuu upoznat ćemo vas sa iskusnim oftalmologom, doktoricom Ivanom Mutić koja će nam otkriti svoje znanje o zdravlju očiju, neke metode liječenja, te kako se možemo brinuti o našem vidu kroz preventivne mjere.

Kada se rodila ljubav prema oftalmologiji?

Ljubav prema oftalmologiji se rodila već u studentskim danima, a još se više produbila prilikom rada u Domu zdravlja gdje sam radila kao ljekar opšte prakse.

Kada pogledate unazad šta je bilo vaše najizazovnije a šta najpozitivnije iskustvo?

Svaki pregled u ambulanti kao i svaki operativni zahvat krije izazove, jer nikad ne znate “šta se krije iza ćoška”.

Koje vrste operativnih zahvata radite danas i koliko uspijevate pratiti trendove i sa kojim problemima pacijenti najčešće dolaze kod vas?

Radim opšte oftalmološke preglede i operativne zahvate koji pripadaju sekundarnom nivou zdravstvene zaštite. Pratim novine u oftalmologiji koliko stignem, bar jednom godišnje idem na evropski kongres. Pacijenti dolaze sa raznim oftalmološkim problemima, od refrakcionih anomalija, upala prednjeg i zadnjeg segmenta, preko povreda do ablacija retine i tumora.

Koliko je važna posjeta oftalmologu i koliko često bi trebali ići na pregled?

Posjeta oftalmologu je jako bitna, pogotovo u djetinjstvu kada otkrivamo razne refrakcione anomalije, strabizam i ambliopiju kod djece. U srednjoj i starijoj životnoj dobi takođe, zbog prevencije glaukomatoznih oštećenja, komplikacija na očnom dnu /fundusu/kod hroničnih oboljenja/hipertenzija, dijabetes melitus itd. Jednom godišnje se savjetuje kompletan oftalmološki pregled, a u nekim slučajevima i češće. 

Za kraj, neka poruka ili savjet za naše čitatelje?

Savjeti pacijentima: zdravlje očiju treba biti na listi prioriteta/voditi računa o vremenu provedenom pred ekranom, zdrava prehrana i sunčane naočale čuvaju zdravlje očiju. Preventivni pregledi kao što je već poznato pomažu u pravovremenom otkrivanju potencijalnog zdravstvenog problema. Uostalom  krajnji cilj svima nama je “bolje spriječiti nego liječiti”.

Leave a Reply