You are currently viewing 5 razloga za nošenje sunčanih naočala, čak i zimi

5 razloga za nošenje sunčanih naočala, čak i zimi

Naočale za sunce su zapravo esencijalne za zdravlje naših očiju, ali ne samo kada su dani sunčani.

Naočale za sunce su definitivno jedan od naših omiljenih modnih dodataka. Činjenica je da ih više nosimo zbog stila nego funkcije. Ali naočale za sunce su zapravo esencijalne za zdravlje naših očiju, ali ne samo kada su dani sunčani. Donosimo vam pet važnih razloga zbog kojih biste uvijek trebali imati sunčane naočale pri ruci.

Štite oči od UV zraka

Izloženost UV zrakama može značajno oštetiti vaše oči. Visokoenergetsko svjetlosno zračenje može uzrokovati lezije ili upalu u nezaštićenim očima. Čak i kad svjetlosne zrake nisu vidljive, svjetlosno zračenje može biti jednako štetno. Procjenjuje se da čak i u oblačnim danima 42% zračenja stiže do očiju. UV zrake su zapravo jače zimi, posebno kada pada snijeg! Kada sunce odbija od snijega, zračenje se povećava za 80% i može uzrokovati stanje nazvano “snježno sljepilo“. Također, budući da je koža na kapcima i oko očiju vrlo tanka, stoga vrlo krhka, lako se suši i podložna je raku kože. Ovo je posebno naglašeno za djecu, jer su njihove oči posebno tanke i krhke i lako apsorbiraju UV zrake. Ukratko, ne zaboravite da su naočale za oči ono što je krema za sunčanje za kožu!

Sprječavaju nesreće 

Nije zabavno kada u očima osjećate kao da imate prašinu. Naočale za sunce su  izvrstan štit protiv stranih tijela. U vašem automobilu, naočale štite od sunčevog sjaja. Nesreća se može dogoditi u trenu kada su prepreke teško vidljive.

Pomažu vam da vidite udobno

Kada vam zrake sunca udaraju direktno u oči, na trenutke vas osljepljuju što svakom stvara nelagodu, posebno kada teško vidite osobu s kojom razgovarate. Naočale za sunce sprječavaju takve nelagodne situacije. Također, naočale sprječavaju vjetar da nam isuši oči ili da vam oči suze bez razloga.

Mogu pomoći u ublažavanju glavobolja 

Nedostatak sna može učiniti da ste hipereosjetljivi na svjetlost i zvučne iritacije. Intenzivna svjetlost nije ugodna i može uzrokovati glavobolje. Nošenjem naočala za sunce pomaže da se vaš vid postepeno vrati u normalu. Dakle, ublažavaju prijelaz od mutnog vida do oštrog vida (jasnog vida).

Štite nas od plave svjetlosti 

Plava svjetlost nije samo od računala. Sunce također emitira plavu svjetlost, što je razlog zašto je nebo plavo. Plava svjetlost od sunca je 100 puta jača od onih iz elektronskih i digitalnih uređaja. Nošenjem naočala za sunce je filtrira i sprječava iscrpljenost očiju.

Leave a Reply