You are currently viewing Bojan Kozmara: Konjuktivitis oka (simptomi, uzroci i liječenje)

Bojan Kozmara: Konjuktivitis oka (simptomi, uzroci i liječenje)

Simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo konjuktivitis. 


Bojan Kozmara, doktor medicine, specijalista oftalmologije. Obrazovanje 2004. Medicinski fakultet Banja Luka. 2009. Specijalizacija iz oblasti oftalmologije. 2016. Magistar medicinskih nauka iz oblasti oftalmologije. Usavršavanja: 2005. Klinika za očne bolesti, VMA Beograd, Srbija. 2006. Clinica Oculistica Universita „Careggi“, Firenze, Italia. 

Čuli ste, možda ste imali, ili sigurno znate nekoga ko je imao konjuktivitis. U tekstu koji slijedi čeka vas detaljan vodič u kojem ćemo odgovoriti na pitanja šta je to konjuktivitis, koje vrste ovog očnog oboljenja postoje, šta uzrokuje konjuktivitis, kako možete prepoznati simptome, kako se konjuktivitis može liječiti prirodnim putem, te u kakvoj su vezi korona virus i konjuktivitis.

Šta je konjuktivitis i šta ga uzrokuje?

Upala konjuktive oka ili konjuktivitis izaziva crvene, upaljene i sluzne oči. Konjuktivitis je čest problem koji se javlja na jednom ili oba oka, ponekad se povuče sam, dok je u nekim slučajevima potreban tretman. Uzroci su, obično, virusne ili bakterijske infekcije i alergije, a ponekad može da bude i izazvan posljedicom stranog tijela koje se našlo u oku. Konjuktivitis kod beba i male djece je česta pojava usljed dodirivanja očiju prljavim rukama ili drugim predmetima.

Šta je konjuktiva i koje vrste konjuktivitisa postoje?

Konjunktiva je sluznica koja ima funkciju održavanja vlažnosti oka i unutrašnjosti kapka. Ako se konjuktiva upali, oči postaju crvene, nadražene i često suzne. To je znak da patite od konjuktivitisa.

Konjuktivitis je u stvari grupni naziv za različite vrste upala oka:

Vernalni konjuktivitis – upala konjuktive oka. Ovo je česta upala oka koja uglavnom pogađa djecu između 5-15 godina.

Virusni konjuktivitis – upala oka koja se javlja na rožnjači i vezivnom tkivu oka. Period inkubacije je nekoliko dana prije nego što se stanje razvije u akutni konjuktivitis. Može da se osjeti jača bol u očima i glavi. Obično traje nekoliko dana i prolazi bez liječenja.

Hronični konjuktivitis – Ova upala oka je hronični konjuktivitis koji je posljedica alergija i može se javiti bez objašnjenja. Hronična upala oka ili alergijski konjuktivitis dolazi i prolazi sam od sebe. Nekoliko je razloga zbog kojih se konjuktivitis javlja. Česti uzroci konjuktivitisa su virusna ili bakterijska infekcija koje su prelazne. Ovakve vrste konjuktivitisa se nazivaju još i upalom oka. Suhe oči ili upala kapaka (blefaritis) i alergije su drugi uzroci konjuktivitisa. Takođe, jedan od najčešćih uzroka je taj što se upala javlja kada ste prehlađeni ili imate upalu grla. Ukoliko je određeni virus prisutan u tijelu, tada se on lako prenosi i na osjetljive oči. Još jedan razlog zaraze je i to da često dodirujemo oči rukama ili smo u blizini nekoga drugoga ko ima konjuktivitis pa se tako virus prenosi zrakom.

Simptomi konjuktivitisa

Simptomi se mogu razlikovati u zavisnosti od toga šta je uzrokovalo konjuktivitis. Najčešći simptomi kod svih vrsta konjuktivitisa su:

  • suzne oči
  • zamagljen vid
  • bol u očima i svrab u očima
  • osjetljivost na svjetlo
  • oticanje i crvenilo u očima
  • osjećaj grebanja u očima 

Suhe oči takođe mogu izazvati konjuktivitis. Nadražene oči i crvenilo su česte manifestacije u ovome slučaju. Osobe koje pate od konjuktivitisa mogu imati i česte glavobolje. Ukoliko imate infekciju koju uzrokuje virus ili bakterija, oči tada mogu postati crvene, suzne i ljepljive – imate osjećaj grebanja dok trepćete. Konjuktivitis ove vrste je često povezan sa prehladom i grloboljom. Trajanje liječenja je obično od 5 do 7 dana, u zavisnosti od savjeta doktora. Kod alergijskog konjuktivitisa oči mogu biti jako crvene, često jako svrbe, a može se pojaviti i otečenost. U ovome slučaju, ako osjetite bol u očima, fotofobiju, imate jako krvave oči ili poremećaj vida, to može biti posljedica ozbiljnije bolesti oba oka, poput akutnog glaukoma, keratitisa ili iritisa. U tom slučaju odmah potražite medicinsku pomoć.

Konjuktivitis – liječenje kod odraslih i djece

Kako se liječi konjuktivitis zavisi od vrste i oblika upale. Vaš ljekar oftamolog će prvo uzeti bris za analizu i odrediti vrstu i koliki je stepen prokrvljenosti spojnice – odnosno, analizirati kolika je upala očne spojnice. Konjuktivitis izazvan virusom obično nestane sam od sebe u roku od sedam dana ukoliko je izazvan adenovirusom (virusi koji uzrouku prehlade i bronhitis), ali potrebna je adekvatna briga. Veoma je prelazan prvih 10-tak dana. Samopomoć ili pomoć vašem djetetu u obliku čišćenja mlakom vodom i čistim peškirom ili oblogom može svakako ublažiti nelagodu. Ako se upala pogorša ili ne prestaje, treba da kontaktirate oftalmologa radi pregleda i eventualne adekvatne pomoći u daljem tretmanu liječenja. Također, konjuktivitis ponekad može da bude izazvan i ostalom grupom virusa u koju spadaju herpes siplex, HIV, virus zoster, pikorna virus. U slučaju bakterijskog konjuktivitisa može se započeti liječenje antibioticima. Trajanje liječenja je u zavisnosti od ljekarske odluke, ali generalno se radi o jednoj sedmici. Kod bakterijskog konjuktivitisa važno je napomenuti da se ponekad ne javlja nužno iscjedak i crvenilo. Na primjer, klamidija je jedna od bakterija koja može da uzrokuje konjuktivitis bez jakog crvenila i iscjetka u očima. Bakterijska infekcija klamidijom može da bude veoma ozbiljna pa će u ovome slučaju pacijent morati da zatraži i bolovanje. Ako je vaš konjuktivitis posljedica alergija, možete ga tretirati kapima za oči ili tabletama protiv alergije. Problemi sa suvim i nadražujućim očima mogu se riješiti kapima i mastima za oči. Konjuktivitis izazvan upalom kapaka uglavnom se liječi čišćenjem rubova kapaka. Polen je jedan od najčešćih uzroka alergijskog konjuktivitisa.

Korona virus i upala konjuktive oka

Da li Covid-19 može da bude povezana sa konjuktivitisom pisali smo opširnije u  našem ranijem tekstu. Svakako, naše oči mogu da budu ulazni portal za korona virus. Pošto je površina očiju kao i unutrašnjost kapaka obložena sluzokožom koja se naziva konjuktiva (vežnjača) baš kao i respiratorni trakt, ako vam kapljice zaražene osobe slete u oko, moguće je da bi vas mogle zaraziti. Ovo je pojava koja ne treba da iznenadi ako se uzme u obzir da su oči, nos i grlo povezani. Naime, u kapku se nalazi suzni kanal koji je direktno povezan sa zadnjim dijelom grla. Ukoliko se korona virus nalazi u vašim suzama, postoji opasnost da uđe u vaša usta i respiratorni trakt kroz drenažni sistem. S obzirom na to da se o virusu korona još uvijek ne zna dovoljno, sve rasprave o tome, kako i da li se virus može prenijeti putem očiju su preliminarne i to se još uvijek ne može sa sigurnošću utvrditi.

Leave a Reply