You are currently viewing Cornea Lux – inovativni kombinirani postupak trans PRK i crosslinkinga u tretiranju pojedinih bolesti rožnice

Cornea Lux – inovativni kombinirani postupak trans PRK i crosslinkinga u tretiranju pojedinih bolesti rožnice

Novost u refraktivnoj hirurgiji koju na bosanskohercegovačko tržiste donosi Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost jeste metoda Cornea Lux- personalizirana usluga, koja kombinuje topografski navođen trans-PRK i crosslinking.

Piše: dr. Nita Bejdić – Specijalista oftalmologije i optometrije Specijalne bolnice za oftalmologiju

Primarni cilj je smanjenje potrebe za transplantacijom rožnice i smanjenje stepena invalidnosti kod osoba s bolestima rožnice kao što su degeneracija rožnice (primarno keratokonus), granularna distrofija, te tretiranje ožiljaka rožnice uslijed ozljede i infekcije rožnice. Detaljnije o ovoj temi za Oculus piše dr. Nita Bejdić.

Cornea Lux objedinjuje poznate postupke i zahvate u liječenju bolesti rožnice, ali uz upotrebu potpuno personalizovanih ablacijskih profila kao i specijaliziranih dijagnostičkih procedura. Crosslinking (CXL) je ustaljen postupak kojim se postiže stabilnost rožničnih veza čime se i stabilizuje vid, ali obično ne vraća onu vidnu oštrinu koju je pacijent do trenutka zahvata već izgubio. Zbog toga, sada se preferira kombinacija crosslinkinga s prilagođenim postupkom laserske korekcije vida koji se zove transepitelna fotorefraktivna keratektomija (TransPRK). TransPRK je postupak laserske korekcije vida bez dodira oka u kojem se excimer laserom precizno uklanja površni-epitelni sloj rožnice i preoblikuju površni niželežeći slojevi rožnice. Remodeliranje rožnice je kontrolisano softverskim uređajem, a temelji se na rezultatima optičkih testova i testova rožnične topografije koji se provode na preoperativnom pregledu. Kombinovanje oba postupka u jednoj operaciji ima nekoliko prednosti u odnosu na izvođenje samo CXL-a, a jedna od bitnijih je brža vidna rehabilitacija. Nadalje, TransPRK i CXL dobro se kombinuju jer je uklanjanje epitela automatizovano i laserski kontrolisano kao dio faze TransPRK. TransPRK se izvodi kao i obično, ali uz specijalizovano programiranje tretmana osmišljeno da minimizuje dubinu uklanjanja tkiva rožnice. Novi, poboljšani oblik rožnice zatim je ‘zaključan’ s CXL tretmanom.

Cornea Lux ponovno čini oblik rožnice pravilnijim, ali ga obično ne čini savršenim, a većina ljudi i dalje treba naočale ili kontaktne leće za korekciju vida nakon tretmana. To je zato što je dubina uklanjanja tkiva u ovoj proceduri dizajnirana da ostane unutar sigurnih granica kako ne bi oslabila rožnicu i poništila stabilizirajući učinak CXL-a. Cilj je poboljšati kvalitetu vida u naočalama i kontaktnim lećama, a ne eliminisati potrebu za njima. Zahvat traje 30-40 min u lokalnoj anesteziji.

Vaše oči zaslužuju samo najbolje!

SPECIJALNA BOLNICA ZA OFTALMOLOGIJU SVJETLOST U SARAJEVU

Dr. Mustafe Pintola 23, Ilidža

Tel.: +387 33 762 772

E-mail: info@svjetlost-sarajevo.ba

______________________________

SPECIJALNA BOLNICA ZA OFTALMOLOGIJU SVJETLOST U SARAJEVU – PODRUŽNICA 1

Bolnička 8 A Sarajevo – Centar

Tel.: +387 33 762 772

E-mail: klinika@svjetlost-sarajevo.ba

Leave a Reply