You are currently viewing Šta je mioza oka?

Šta je mioza oka?

Crna tačka u centru oka zove se zjenica i ona veličinu mijenja mnogo puta u toku dana.

Ako se nalazite u mračnom okruženju ona se povećava da bi propustila više svjetlosti. Ako ste u svijetlom okruženju ona se sužava da bi zaštitila oko.

Kada se vaše zjenice suze, to se zove mioza. Ako vaše zjenice ostanu manje i ako ste u mračnijem okruženju, to može biti znak da nešto u oku ne radi kako bi trebalo. To se zove abnormalna mioza i može se desiti u jednom ili oba oka.

Šta je uzrokuje?

Dob

Sasvim je normalno da zjenica novorođenčeta ostane smanjena do 2 sedmice dok njihove oči ne dobiju dodatnu zaštitu od jake svijetlosti. Također, kako osoba stari tako se zjenice smanjuju. Mišići koji upravljaju zjenicama mogu oslabiti i teže ih širiti. Zbog toga je teže vidjeti po noći.

Upala

Oticanje unutar oka može otežati širenje zjenice. To se ponekad dešava ako ste ozlijedili oko, ali može biti i stanje koje se naziva uveitis – oticanje unutar irisa (šarenice) i tkiva oko njega.

Nuspojava lijekova

Određeni lijekovi za anksioznost, spazam mišića i napade mogu uzrokovati sužavanje zjenica. Isto vrijedi i za narkotike, bez obzira da li su propisani ili ne.

Genetika

Ako je osoba rođena bez mišića koji kontroliše zjenice ili ako se mišići zjenica nisu pravilno formirali to se zove kongenitalna mioza ili mikrokorija. Možete ih dobiti ako jedan ili oba roditelja prenesu gene na vas. Može se desiti u jednom ili oba oka. Ako imate ove gene možete biti kratkovidni i imati problem s viđenjem dalekih predmeta. A možete imati i glaukom, što znači da je u vašem oku prevelik pritisak.

Hornerov sindrom

Ova rijetka bolest utječe na način na koji vaš mozak „komunicira“ s jednom stranom vašeg lica, uključujući i jedno oko. Može učiniti vašu zjenicu manjom od druge. Možete to naslijediti od roditelja ili se može desiti nakon povrede vrata ili operacije vrata. Možete ga dobiti ako se vrat, prsta ili mozak ne razviju pravilno.

Hornerov sindrom može ne uzrokovati druge simptome ili možete imati probleme poput:

  • Spuštenog gornjeg kapka
  • Izdignutog donjeg kapka
  • Svijetlije boje oka u jednom oku (s miozom)
  • Manje znojenja na strani lica s okom koje ima miozu

Neki drugi uzroci mogu biti neurosifilis i veliki nedostatak D vitamina.

Članak sadrži informacije koje služe samo u obrazovne svrhe i nisu namijenjene za dijagnosticiranje ili liječenje bilo koje bolesti, ako je potrebno potražite medicinsku pomoć.

Leave a Reply