You are currently viewing Sve što ne možete vidjeti ‘golim’ okom

Sve što ne možete vidjeti ‘golim’ okom

Naš vid je vjerovatno najbolje što imamo. Možemo vidjeti u boji što nas razlikuje od mnogih životinja koje žive na ovoj planeti.

Pored samo nekih životinja, niti jedna druga vrsta ne može vidjeti boje dobro kao mi. Dok je ovo sigurno prednost jer možemo uživati u svim ljepotama prirode, nedostaje nam nešto što druge vrste imaju. Na primjer, naš vid je poprilično osrednji ako ga usporedimo s orlovima i sokolima.

Evo 7 stvari koje ne možemo vidjeti golim okom, čak i ako se nalaze ispred nas. 

Patogeni u našim tijelima

Naučnici tvrde kako, prema brojnim istraživanjima, prosječna osoba između 20 i 30 godina ima 70kg i visoka je 1.70m, te ima oko 30 triliona ljudskih ćelija. Broj bakterija u tijelu je oko 39 triliona. Unatoč velikom broju, ne možemo vidjeti niti jednu bakteriju jer ljudsko oko ne može vidjeti predmet koji je manji od 0.1mm. 

UV svjetlo i infrared

Znamo da je sunčeva svjetlost koja je nama poznata sačinjena od 7 različitih boja. S obzirom da je svjetlost elektromagnetska radijacija, njene komponente, boje imaju specifičnu talasnu dužinu. Ljudsko oko može vidjeti talasne dužine između 380Nm i 700 Nm. Bilo koja radijacija ili svjetlo van tih granica nama je nevidljiva. 

Crne rupe 

Kad je noć bez oblaka, čak i golim okom možemo vidjeti milione zvijezda koje sijaju na nebu. To je zato što sva ta nebeska tijela odašilju svjetlost. Ali procijenjeno je da je otprilike deset miliona do milijarde drugih svemirskih tijela samo u našoj galaksiji – Mliječni put, ali su sakriveni od naših očiju jer ne odašilju svjetlost. S druge strane, upijaju svjetlost i ne propuštaju je. To su crne rupe. Crne rupe su toliko guste da kroz njih čak i svjetlost ne može proći.

Zrak

Na dnu smo ‘mora’ zraka. Bez hrane i vode možemo nekoliko dana, ali bez zraka ni nekoliko minuta. Ipak, ne možemo ga vidjeti. Osjećamo ga, skladištimo, prenosimo, ali ga ne vidimo. Nitrogen i kisik ga čine kao dva glavna komponenta, pa je zrak mješavina plinova koja se mogu vidjeti samo u tečnom obliku kada se smrzne na temperaturama ispod nule i pod visokim pritiskom. 

Vrteći predmeti

 Zamislite da negdje putujete autom i drugo vas auto prestiže. Gledate kroz prozor i primijetite da se točkovi drugog auta vrte unazad. Ta optička iluzija se dešava jer je poput trika za naš mozak. Okretanje točka stvara taj efekat i izgleda kao da se felge od točkova savijaju i okreću u suprotnom smjeru. Isto se dešava i ako gledamo u rotirajući ventilator na plafonu. Nemoguće je vidjeti propelere ili felge od točkova ako pređu određenu brzinu. 

Leave a Reply