Koja boja je oku najiritantnija?

Koja boja je oku najiritantnija?

 Ljudsko oko može vidjeti 7.000.000 boja. Neke od tih boja mogu oku biti iritirajuće. Određene boje i kombinacije boja mogu ‘bosti’ oči, uzrokovati glavobolje i ponekad remetiti vid.

Druge boje i kombinacije su umirujuće. Shodno tome, pravilna upotreba boja može povećati produktivnost, smanjiti osjećaj umora i relaksirati cijelo tijelo.

Koja je boja najiritantnija?

Žuta, čista svijetla limun žuta je najzamornija boja. Zašto?

Odgovor ćemo pronaći u fizici svjetlosti i optike. Više svjetla se reflektuje od svijetle boje, zbog čega dolazi do pre-stimulacije očiju. Zbog toga je žuta za naše oči najiritantnija. Neki vjeruju da bebe češće plaču u žutim sobama, da supružnici češće vode argumente u žutim kuhinjama i slično. Međutim, ove informacije još uvijek nisu naučno dokazane. 

U praktičnoj upotrebi, svijetlo žuta – kad se koristi na većim područjima/površinama će iziritirati oči. Zato se ne preporučuje u žuto farbati zidove ureda ili bilo koji prostor gdje vam je potrebno koncentracije. Također se ne preporučuje koristiti žuta kao pozadina ekrana.  S druge strane, s obzirom da je žuta najvidljivija od svih boja, prva je boja koju oko primijeti. Koristite je da privučete pažnju poput žutog znaka s crnim tekstom ili kao naglasak. Da li ste u nekim državama primijetili da su vatrogasna vozila žute boje? Žuta je divna boja, najveselija od svih na spektrumu. Žuta je također simbol svetosti u mnogim globalnim religijama.

Ako je želite koristiti, savjetuje se nježnija nijansa. Također je aplicirajte na manjim površinama. U toj kombinaciji iskoristit ćete njene prednosti, a izbjeći zamor očiju.

Leave a Reply